Бадемово масло срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

Бадемово масло срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

Време е да разберем кое ядково масло е по-здравословно от бадемовото и фъстъченото.

Подобно на много от другите храни на растителна основа, които станаха много популярни, благодарение на кето режима на хранене, ядковите масла съдържат здравословни ненаситени мазнини, по-специално полиненаситени и мононенаситени мастни киселини.

Тези мазнини са от съществено значение за здравето на клетките, кожата, косата, метаболизма, енергията и имунитета.

Фъстъченото масло е много популярно и се счита за здравословно, благодарение на съдържанието на здравословни мазнини, но се оказва, че и бадемовото не отстъпва по качества и вкус. Дори някои хора смятат, че бадемовото масло е по-добро. 

Бадемово масло срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

Защо хората смятат, че бадемовото масло е по-здравословно от фъстъченото масло?

От гледна точка на здравословните мазнини, фъстъченото и бадемовото масло не са точно еднакви. Те съдържат различни видове здравословни мазнини. Фъстъченото масло е известно със своите полиненаситени мастни киселини, докато бадемовото масло е известно със своите мононенаситени мастни киселини.

Изследванията показват, че тези мазнини могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерола и цялостно здраве на сърцето. Плюс това, според Американската сърдечна асоциация, храните, богати на мононенаситени мастни киселини (включено бадемово масло), също са с високо съдържание на витамин Е, витамин, от който повечето от нас не получават достатъчно.

Фъстъците всъщност са от семейство Бобови, а не са точно ядки. Което може да бъде проблем, защото популярни диети като Whole30 и Палео отричат бобовите растения, защото съдържат фитати (съединения, които потенциално могат да нарушат усвояването на някои минерали) и лектини (протеини, които могат да бъдат токсични в много големи количества). 

Работата е в това, че науката всъщност не подкрепя това твърдение. Бобовите растения са напълно здравословни, стига да нямате чувствителност или алергия към тях. Всъщност негативните странични ефекти от бобовите растения стават потенциален проблем само ако ядете тонове от тях. В противен случай ползите от фъстъците и другите бобови растения - като техните здравословни мазнини, фибри, растителни протеини, витамини и минерали - далеч надвишават всеки възможен риск.

Друга причина, поради която някои хора се отказват от фъстъченото масло е страхът от афлатоксини, причиняващ рак токсин, който може да замърси определени култури, включително фъстъците.

Първо, въпреки че афлатоксините често се свързват с фъстъците, те също могат да засегнат други ядки, като бадеми, например. Така че, заменянето на фъстъчено с бадемово масло не намалява риска. 

Хранителни стойности:

1 супена лъжица бадемово масло:

98 калории

8,9 грама мазнини

3 грама въглехидрати

1,7 грама фибри

1 грам захар

3,4 грама протеин

44,6 мг магнезий

0,6 грама желязо

3,87 мг витамин Е

0,2 мг витамин B2

55,5 мг калций

Бадемовото масло е известно със своето съдържание на магнезий, желязо, витамин Е, витамин B2 и калций.

Бадемово масло срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

Ето какво съдържа лъжица фъстъчено масло:

96 калории

8,2 грама мазнини

3,6 грама въглехидрати

1 грам фибри

1,7 грама захар

3,6 грама протеин

26,9 мг магнезий

0,3 грама желязо

1,5 мг витамин Е

0 гр витамин B2

7,9 мг калций

Плюс на фъстъченото масло: съдържа малко повече протеини.

Оказва се, че и бадемовото и фъстъченото масло са здравословни.

Фъстъченото масло е значително по-евтино от бадемовото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay