Безвредни оцветители за десерти

Използвайте плодове и зеленчуци вместо изкуствени бои

Безвредни оцветители за десерти

Освен полезни за здравето, плодовете, зеленчуците и билките са чудесно средство за забавление. Ако искате да придадете закачлив и весел вид на храната, можете да използвате естествените оцветители в някои растения. За разлика от химичните и промишлени сладкарски бои, растителните щадят тялото и не причиняват никаква вреда на организма.

Запознайте се с най-оцветяващите продукти, събрани от Kulinar.bg и ги използвайте дори за боядисване на великденските яйца. Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата.

Кафяво
Най-често срещаните оцветители в кафяво са кафето и какаото. Ако искате да постигнете по-перлен или карамелен оттенък обаче, направете си истински карамел. Можете да варирате светлостта му според вида на захарта, която използвате. С бяла захар получавате светъл, с тръстикова среден на цвят, а с тъмната захар (мусковадо или моласес) получавате тъмен наситен кафяв цвят.

Друга нетипична, но добре позната на бабите ни естествена боя, са орехите. Особено в пресен вид, ядките имат богато съдържание на йод, който оцветява кожата и водата, в която са накиснати.

Синьо
Ако не знаете, можете да си приготвите и торта със син крем. Без да прибягвате към вредните и изкуствени оцветители, трябва ви само растението сърпица. Сърпицата е известна по целия свят със свойството си да придава индигов цвят на тъканите, поради което се използва масово за оцветяване на любимия деним.

Още един начин да получите синя боя е чрез сварено със сода червено зеле. При варенето зелето първо придобива тъмно зелен, а след това син цвят. Абсолютно натурално, колкото и плашещо да ви се струва.

Лилаво
Като използвате последния трик за обагряне в синьо, но без да добавяте сода във водата, получавате чист лилав сироп.

За да оцветите в лилаво десертите може да използвате и шепа боровинки, къпини или черници. Те имат наситен цвят и са подходящи дори за кремове с по-тъмна основа.

Ако пък искате да декорирате някое сладко изкушение в жълто, оранжево, зелено или червено, посетете Kulinar.bg, за да разберете как да го сторите.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 05.03.2013|12:01
Тази снимка е тооооооооооолкова апетитна!!!!
8
Не е посочен 05.03.2013|10:43
Синьо и лилаво не са ми сред любимите цветове, но все пак ако искаме да сме естествени, ще трябва да се задоволим и с това, което в крайна сметка имаме.
7
Не е посочен 04.03.2013|20:57
Наложи ли ми се, ще използвам само безвредни оцветители.
6
Не е посочен 04.03.2013|15:30
По-добре е човек да залага на естествените оцветители, отколкото да прави нещо макар и домашно с химии, само за да изглежда добре.
5
Не е посочен 04.03.2013|14:12
Тази информация и тези съвети са много полезни да се знаят.
4
Не е посочен 04.03.2013|14:05
Благодаря за полезните съвети!Ще се възползвам от някои от тях!
3
Не е посочен 04.03.2013|13:27
За зелен цвят може да се използва и спирулина - напълно безвредна и придава лек ментов вкус.
2
Не е посочен 04.03.2013|11:11
Естествените оцветители са много по добри решения от изкуствените за десертите,много полезна е информацията.
1
Не е посочен 04.03.2013|10:42
В природата има такова разнообразие от цветове, че въобще не е нужно да опираме до разни химии, за да направи ястията си по-забавни и цветни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay