Освен полезни за здравето, плодовете, зеленчуците и билките са чудесно средство за забавление. Ако искате да придадете закачлив и весел вид на храната, можете да използвате естествените оцветители в някои растения. За разлика от химичните и промишлени сладкарски бои, растителните щадят тялото и не причиняват никаква вреда на организма.
Запознайте се с най-оцветяващите продукти, събрани от Kulinar.bg и ги използвайте дори за боядисване на великденските яйца. Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата.
Кафяво
Най-често срещаните оцветители в кафяво са кафето и какаото. Ако искате да постигнете по-перлен или карамелен оттенък обаче, направете си истински карамел. Можете да варирате светлостта му според вида на захарта, която използвате. С бяла захар получавате светъл, с тръстикова среден на цвят, а с тъмната захар (мусковадо или моласес) получавате тъмен наситен кафяв цвят.
Друга нетипична, но добре позната на бабите ни естествена боя, са орехите. Особено в пресен вид, ядките имат богато съдържание на йод, който оцветява кожата и водата, в която са накиснати.
Синьо
Ако не знаете, можете да си приготвите и торта със син крем. Без да прибягвате към вредните и изкуствени оцветители, трябва ви само растението сърпица. Сърпицата е известна по целия свят със свойството си да придава индигов цвят на тъканите, поради което се използва масово за оцветяване на любимия деним.
Още един начин да получите синя боя е чрез сварено със сода червено зеле. При варенето зелето първо придобива тъмно зелен, а след това син цвят. Абсолютно натурално, колкото и плашещо да ви се струва.
Лилаво
Като използвате последния трик за обагряне в синьо, но без да добавяте сода във водата, получавате чист лилав сироп.
За да оцветите в лилаво десертите може да използвате и шепа боровинки, къпини или черници. Те имат наситен цвят и са подходящи дори за кремове с по-тъмна основа.
Ако пък искате да декорирате някое сладко изкушение в жълто, оранжево, зелено или червено, посетете Kulinar.bg, за да разберете как да го сторите.
5 | 0 |