Билката за девет сили

Девесилът действа лечебно на човешкия организъм

Билката за девет сили

Народното име на растението "девесил" отразява неговите лечебни и хранителни качества. Според едно поверие, приет вътрешно, девесилът дава на човека девет сили. В някои краища на България го наричат още лющян или селим. Като храна и лекарство той е известен още на римляните. В ранното Средновековие англичаните го използвали за получаване на тонизиращи напитки.

Девесилът е многогодишно високо до 1,5 м растение от семейство Целинови, от което се използват листата, плодовете и коренището. Той определено тонизира организма, стимулира сърдечно-съдовата и нервната система.

Корените и плодовете на растението са добри като антисептици и затова се слагат в месни консерви. В прясно състояние коренът на девесила е подходяща подправка за салати, пилешки супи, боб, сосове и по-тежки меса. Плодовете в комбинация с дафинов лист, черен пипер и бахар се използват за мариноване на зеленчуци. Девесилът се комбинира добре с магданоз, копър, зеленчуци за супи, черен и червен пипер, майорана и чесън.

Девесиловите листа на вид напомнят тези на целината, а и вкусовият им аромат, доста отчетлив, е нещо между целина и магданоз. Без листа от девесил (свежи или сушени) българската рибена чорба, а и повечето рибни ястия, направо губят националния си характер. Още повече, листата на това растение, ако се съхраняват внимателно, запазват за дълго ароматно-вкусовите си качества.

сп. Меню

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 21.06.2012|11:03
Много силен аромат има, ако е в умерено количество с агнешко е добре.
1
Не е посочен 19.06.2012|12:07
девисилът го използвам само за боб като готвя
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay