Годжи Бери - подценяваната суперхрана

Годжи Бери - подценяваната суперхрана
unsplash

Изключително много се говори за боровинките, ягодите, малините и други подобни плодове, но може и да не сте чували за Годжи Бери. 

Тези малки плодове, които обикновено се консумират сушени, се отличават със сладко-кисел вкус, който е като парти за вашите вкусови рецептори. Годжи Бери произхождат от Китай, където традиционно се използват в супи и чайове – въпреки че можете да им се насладите и в смутита, закуски с мюсли и други. 

Ярко червените плодове Годжи Бери са толкова питателни, че са добавени към списъка с истински "суперхрани", заедно с по-познатите плодове, които вече познавате и обичате. 

Ето какви са всички впечатляващи ползи за здравето от тези дребни червени плодчета:

1. Годжи Бери съдържат каротеноиди за насърчаване на здравето на очите

Ако търсите вкусен начин да подкрепите очите си, морковите не са единствената ви възможност: посегнете и към Годжи Бери. Тези плодчета са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, като и двата са каротеноиди, които са антиоксидантни растителни пигменти, които придават на зеленчуците и плодовете (като годжи бери) техния жив, червено-оранжев цвят. По-конкретно, каротеноидите се борят с оксидативния стрес и възпалението, свързано с увреждане на очите. Всъщност проучване от 2021 г. в списанието Nutrients установява, че възрастните, които редовно ядат Годжи Бери, имат по-нисък риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата, основна причина за слепота.

2. Годжи бери са богати на антиоксиданти като витамини С и Е

Ако имате мисия да ядете повече антиоксиданти, Годжи Бери могат да ви помогнат. В допълнение към лутеин и зеаксантин, те предлагат антиоксиданти като витамин С, витамин Е и ликопен.

Всъщност плодовете Годжи Бери съдържат повече антиоксиданти, отколкото други обикновени плодове като киви, малини и портокали. Това си струва да се изтъкне, защото антиоксидантите се борят със свободните радикали или нестабилни молекули, които могат да се натрупат в клетките заради пушенето на цигари, замърсяването на околната среда, стреса и др. С течение на времето високите нива на свободни радикали могат да доведат до хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак или диабет тип 2, но яденето на много антиоксиданти може да помогне за намаляване на риска от заболяване.

3. Годжи Бери съдържат фибри за здравето на червата

Плодовете като цяло са едни от най-добрите източници на фибри и Годжи Бери не са изключение. Само 5 супени лъжици сушени плодове Годжи Бери съдържат почти 4 грама фибри, което е повече от това, което се съдържа в 1 чаша ягоди. Това е страхотна новина за червата ви, които разчитат на фибри за увеличаване на обема на изпражненията и насърчаване на редовността на изхождането.

4. Годжи Бери може да помогне за контролиране на кръвната захар

Въпреки че са необходими повече изследвания, има някои доказателства, че Годжи Бери са храна, която може да помогне за контролиране на кръвната захар. Например, едно малко проучване установи, че полизахаридите (вид въглехидрати) в Годжи Бери намаляват кръвната глюкоза при хора с диабет тип 2. Установено е също, че полизахаридите повишават инсулиногенния индекс или стимулиране на производството на инсулин. Това е ключово, защото инсулинът е хормон, който помага на тялото да управлява кръвната захар. Проучванията върху животни са установили също, че Годжи Бери имат понижаващ глюкозата ефект при плъхове и мишки, но са необходими повече изследвания при хора.

5. Годжи Бери имат имуностимулиращи хранителни вещества като витамин С

Годжи Бери са с високо съдържание на витамини, минерали и фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се борят със свободните радикали и укрепват имунната система. Това включва хранителни вещества като витамин С и цинк, които са необходими за ключови клетъчни пътища, участващи в имунитета. Всъщност 5 супени лъжици Годжи Бери предлагат повече от 15 процента от препоръчителното дневно количество витамин С за жените. Витамин С също така помага на белите кръвни клетки да намират и унищожават вредните микроби, като в крайна сметка поддържат клетките здрави.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay