Защо всички са полудели по Ашваганда (Индийски женшен)?

Защо всички са полудели по Ашваганда (Индийски женшен)?

Всички познаваме поне един човек, който постоянно пие някакви витамини и добавя странни подправки и съставки в смуутито си. Но напоследък стана популярна една добавка, която наистина може да бъде много полезна. Тя се нарича ашваганда или индийски женшен и всъщност се използва от повече от 3000 години. 

Растението, наричано още "индийски женшен" или "индийска зимна череша", сега е най-често срещано под формата на капсула, хапче, прах или смес. 

Но въпреки големия брой ползи от това растение, то не е за всеки. Може да предизвика спонтанен аборт, така че ако сте бременна или кърмите, не си и помисляйте да го приемате. 

Както при всички добавки, добре е да се консултирате с лекар, преди да започнете да я приемате. А ето и какви са ползите от индийския женшен:

1. Ще ви помогне да бъдете по-спокойни

Малко проучване от 2012 г. установи, че хората, които приемали ашвагандa, са намалили нивата на кортизола (хормона, произведен в отговор на стрес). Друго малко изследване от Индийския журнал за психиатрия установява, че 88% от доброволците получават намалена тревожност, докато приемат ашваганда, докато само половината от плацебо групата има някакво облекчение.

2. Може да помогне при борбата с рак

Ашваганда изглежда обещаващ боец срещу рака, също. Според проучване от 2010 г. растението може да убие определени ракови клетки. Някои изследвания предполагат, че добавките ашваганда могат да помогнат за борба с рака, заедно с други лечения като химиотерапия и лъчетерапия. Установено е също, че укрепва имунната система на пациентите, подложени на химиотерапия, чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки.

3. Може да подобри сексуалния ви живот

Ако имате проблеми със секса, добра новина: Има някои обещаващи доказателства, че ашваганда може да помогне при женска сексуална дисфункция. Според едно малко проучване през 2015 г. жените, които приемат концентрирани перорални дози ашваганда, съобщават, че имат повече оргазми и по-голямо сексуално желание, поради ефекта на стрес-намаляване на добавката.

4. Бори се с побеляването на косата 

Няколко проучвания са установили, че консумирането на дневна доза прах от ашваганда помага да се увеличи производството на меланин в косата. По-малко сиви коси? О, да! 

5. Ще ви накара да изглеждате по-млади

Проучване от 2016 г. установява, че екстрактът от корен ашваганда е пълен с мощни антиоксиданти като полифеноли, които могат да намалят свободните радикали в организма и забавят признаците на стареене.

6. Помага при болка в коленете

Поради високото си съдържание на санолиди (което действа като стероид), ашваганда може да помогне за облекчаване на болката в ставите и подуването, свързано с артрита, според едно малко изследване от Journal of Ayurveda и Integrative Medicine.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay