Как да спасим пресоленото ястие?

Ето какво да направите, когато сте добавили прекалено много сол

Как да спасим пресоленото ястие?

Освен страшното прегаряне, пресоляването е друг лесен начин да съсипете вкусно ястие. Преди да изхвърлите вкусната гозба, която сте направили или да плачете върху нея, защото сте загубили часове да я приготвите, поемете си въздух и вижте дали някой от нашите съвети ще ви помогне да спасите ястието. 

Корекцията, разбира се, зависи от вида на ястието. Например решението за пресолено чили ще е различно от това за пресолени сладки. Използвайте здравия си разум и всичко ще бъде наред. 

Изплакване

Ако пресолените продукти могат да бъдат измити, това е чудесно. Например ако сте оставили месо в солена марината прекалено дълго или зеленчуци в студена вода, изплакнете ги със студена вода, вероятно ще помогне.

Нишесте

Ако сте пресолили супата или пържолата си, сложете нарязан на много тънки парчета картоф или брашно. Така солта ще се абсорбира и има някаква надежда за вашето ядене. 

Мляко

Ако в ястието ви вече има някакъв млечен продукт или мислите, че не би развалило вкуса му, добавете йогурт или сметана. 

Захар

Понякога прекалено солените ястия могат да се оправят с щипка захар. Добавянето на малко захар или мед може да неутрализира солта, но внимавайте да не прекалите със сладкото. 

Разреждане

За супа, яхния, сос и всичко, което позволява да бъде разредено, опитайте да добавите вода, доматен сок и пр. Така солта ще се разпредели в по-голямо количество храна и няма да се усеща толкова. 

Лимонов сок

Сокът от лимон ще неутрализира солта във всяко ястие. Може да пробвате и с други цитусови плодове. 

Сос

Може да опитате да оправите ястието със сос. Например ако сте пресолили пилешки гърди, направете някакъв лек сладък сос. На десертите пък може да направите сос със сметана и боровинки или малини. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay