Къде се крие "бялата смърт"?

Не е задължително един продукт да бъде сладък, за да съдържа захар

Къде се крие "бялата смърт"?

Наричат я "бялата смърт" и има редица причини, поради които захарта е заслужила това прозвище. Прекомерният прием на този подсладител води до наднормено тегло. Освен това, похапвайки сладко, рискувате да си навлечете редица други здравословни проблеми: диабет, висок холестерол, влошено зрение, сърдечно-съдови и дихателни проблеми.

Ако си мислите, че спирането на сладкото и газираните напитки е начинът да редуцирате драстично количеството консумирана захар, прочетете следващите редове. От тях ще научите къде се намира така наречената "скрита захар". Ще се изненадате, че повечето от изброените продукти дори не са сладки.

Кетчуп
Захарта е задължителна съставка в тези продукти, защото тя неутрализира киселия им вкус. Почти една трета от съдържанието на доматените сосове, предлагани в търговската мрежа, представлява захар. На всеки 100 грама продукт се падат 27 грама захар.

Салатен дресинг
Повечето готови дресинги се рекламират като продукти с ниско съдържание на мазнини. Това наистина е така, но премахвайки мазнините, производителите прибавят огромни количества захар за подобряване на вкусовите им качества.

Плодовите млека
Нека бъдем честни: приятният вкус на тези продукти не се дължи на оскъдното количество парченца плодове, а на притеснително големите дози добавена захар. 200 грама мляко могат да съдържат до 20 грама захар, което се равнява на 5 чаени лъжички.

Зърнените закуски
Много от вас вероятно започват деня с купичка корнфлейкс, като се заблуждават, че това е здравословен избор. Цифрите говорят друго - 100 грама закуска = 11 грама захар. Детските зърнени закуски са дори по-опасни. Тук бихме прибавили и зърнените енергийни десертчета, натъпкани с обсъжданото вещество.

Къде се крие "бялата смърт"?

Консервираните зеленчуци
Ако някога сте наблюдавали как се прави туршия, със сигурност сте обърнали внимание колко много лъжици захар се добавят. Ако си набавяте този вид зеленчуци от магазина ситуацията се влошава. Бъдете сигурни, че освен зеленчуци си купувате и тревожно количество захар.

Хляб
Независимо дали е бял, или пълнозърнест, хлябът, който купувате, най-вероятно съдържа до една чаена лъжичка захар на филийка. Решението е да приготвяте хляба у дома или да намалите консумацията.

Бързата храна
Тя си има от всичко по много - мазнини, сол, консерванти, калории, така че не се учудвайте, че бургерите, пържените картофки и дори салатите, предлагани във веригите за бързо хранене, съдържат и захар. Много захар.

Готови супи и бульони
Това е лесно решение да овладеете глада, но можете да бъдете сигурни, че пакетчето вкусен микс съдържа захар, дори да не я виждате или усещате.

Не забравяйте да посетите фейсбук страницата на Sportuvai.bg. Или прочетете още:

Здравословен чийзкейк

Динята като средство за възстановяване

10 начина да свалите килограми без усилия

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 04.09.2013|09:52
избягвам ги аз
8
Не е посочен 03.09.2013|16:22
Мдааа, а ние ядем от всичко това.
7
Не е посочен 03.09.2013|16:22
От собствен опит мога да кажа, че ако човек откаже захарта, транс мазнините, сиреч всички вафлички, пастички, чипсове и пр. простотии, които са толкова полезни колкото тоалетната хартия ще установи сериозни ползи не само за фигурата си, но и за кожата и пр.
6
Не е посочен 03.09.2013|15:04
Ако човек каже, че е навсякъде няма да сбърка. Захарта е причината бързо да огладняваме и да имаме чести колебания в кръвната захар.
5
Не е посочен 03.09.2013|13:21
Неслучайно я наричат една от трите бели смърти, заедно с бялото брашно и солта. За това и много хора ги игнорират.
4
Не е посочен 02.09.2013|17:09
Чак е притеснително с какви количества захар ни тъпчат дори и чрез толкова широко рекламираните полезни храни.
3
Не е посочен 02.09.2013|16:59
Бялата захар създава сериозни проблем и е добре да се избягва.
2
Не е посочен 02.09.2013|16:00
Бялата захар е навсякъде дори в хляба. Производителите просто са наясно, че се пристрастяваме към нея и това е.
1
Не е посочен 31.08.2013|19:34
Наистина има захар навсякъде около нас, за да се пристрастим към храната.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay