Може ли кокосовото масло да ви помогне да отслабнете?

Може ли кокосовото масло да ви помогне да отслабнете?

Кокосовото масло е изключително популярно напоследък и не само защото е от вкусен тропически плод, но и защото има много ползи за здравето. Оказва се, че маслото, извлечено от кокоса, помага за свалянето на килограми. Тъй като то е резултат от растение, а не от животински продукти, мнозина вярват, че кокосовото масло е здравословен източник на наситени мазнини. Палео диетите обикновено го използват като заместител на масло, свинска мас и други източници на наситени мазнини, а също така можете да го добавите към храни и напитки (кафе, глазури), за да увеличите чувството за ситост. Някои хора дори пият една супена лъжица кокосово масло с топла вода преди хранене, за да намалят апетита.

И все пак, може ли кокосовото масло да ни помогне да отслабнем?

Как работи?

Кокосовото масло съдържа сравнително висока концентрация на триглицериди със средна верига (МТС) - мастна киселина, която се обработва по-ефективно от организма, отколкото хранителните мазнини с дълга верига, открити в повечето храни (месото и млечните продукти). Мастните киселини с дълга верига поемат живописния маршрут, тъй като метаболизират (разграждат), създават лагер в мастната тъкан по протежение на пътя. MCT, обаче, предприемат пряк път, който им позволява да бъдат метаболизирани супер бързо и изгорени като енергия.

Понастоящем обаче липсват съвпадащи доказателства, че връзката между кокосовото масло и загубата на тегло е легитимна.

Малкото проведени дребни проучвания показват, че консумирането на кокосово масло може да доведе до много скромно намаляване на теглото, но няма доказателства, че това може да доведе до значително отслабване. Или, че може да доведе до загуба на тегло в дългосрочен план.

Междувременно едно скорошно проучване, публикувано в "European Journal of Nutrition", установи, че кокосовото масло не се справя по-добре от зехтина при забързването на метаболизма или увеличаването на чувството за ситост сред жените с наднормено тегло. 

Мазнините са най-калорични от всички макронутриенти. Кокосовото масло съдържа 120 калории на супена лъжица и 12 грама наситени мазнини, което за много от тях е повече от половината от препоръчителната дневна доза.

Когато управлявате теглото, най-важното е преброяването на калориите - практикуването на правилния контрол на порциите и разпръсването на мазнините през целия ден. Добавянето на кокосово масло към вашето кафе, без да балансирате тези допълнителни калории другаде в деня си, вероятно ще доведе до наддаване на тегло, а не до загуба. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay