Правилният начин за съхранение на броколи

Правилният начин за съхранение на броколи
Pexels

Броколите са един от най-популярните кръстоцветни зеленчуци. Пълни с фибри и витамини, броколите са наистина полезни за вас. Освен това са чудесен пример за здравословни храни със страхотен вкус. Можете да печете, варите, готвите на пара, бланширате и дори да пържите броколи, което го прави супер универсална съставка, която да имате под ръка в хладилника. 

Единственият проблем? Дните на броколите са преброени. Когато яркозеленият нюанс избледнее до жълто или кафяво, знаете, че вашите броколи са се развалили. За да удължите живота на броколите, избирайте разумно в магазина за хранителни стоки. Потърсете равномерно зелени и плътно опаковани цветчета без забележима миризма, обезцветяване или мекота. Когато купувате пресни броколи и ги съхранявате правилно, те могат да издържат до пет дни в хладилника. 

Как да съхраняваме цели броколи? 

Пресните броколи трябва да се съхраняват в хладилник. Ако имате чекмедже за плодове и зеленчуци в хладилника си, това е добро място да ги съхранявате. 

Важно е да избягвате претрупването на вашите броколи. Трябва да имат малко пространство за дишане, така че опитайте да не ги увивате прекалено плътно в торбата с продукти или да ги поставяте в претъпкано чекмедже с много други плодове и зеленчуци. Защо? Броколите отделят газ етилен. Слагането на броколи в тесни пространства може да ускори процеса на разграждане на пресния зеленчук от този газ, което го кара да се разваля по-бързо.

Ако вашите броколи са влажни от магазина или ако сте ги изплакнали, уверете се, че са напълно сухи, преди да ги охладите. След това поставете чистите, сухи броколи свободно в найлоновия плик, с който сте ги купили. Накрая ги приберете в чекмеджето или в задната част на хладилника. 

Можете също така да съхранявате пресни цели броколи в стъклен съд или буркан. След като сте изплакнали и изсушили главата броколи, напълнете чаша или буркан с малко вода. Поставете стъблото на броколите в буркана и го поставете в хладилника. Разбира се, ще изглежда, че имате букет броколи в хладилника си, но тази опция поддържа стъблото хидратирано, което запазва броколите хрупкави. Трябва да сменяте водата всеки ден. 

Как да съхранявате нарязани броколи?

Измиването, сушенето и нарязването на броколите е спестяващият време трик за приготвяне на храна, от който всички можем да се възползваме. За да съхранявате нарязани броколи, започнете с щателното им измиване и подсушаване. Поставете хартиена кърпа на дъното на стъклен съд, за да попиете излишната влага, и я напълнете с нарязаните броколи. Покрийте съда и поставете в хладилника. Можете също да съхранявате нарязани броколи в херметически затворен контейнер за съхранение на храна, като например буркан. Така съхранявани броколите издържат около два-три дни.

Как да замразите броколи?

Ако знаете, че няма да използвате всичките си цели или нарязани броколи, преди да се развалят, можете да ги замразите. Нарязаните броколи ще бъдат по-лесни за замразяване, така че ако вече не са нарязани, нарежете главата си броколи на малки цветчета. Постелете лист хартия за печене и добавете парчетата броколи в тава на един слой. Поставете във фризера, докато парчетата замръзнат - около един до два часа. След това извадете тавата и прехвърлете парчетата броколи в подходящ за фризер контейнер или плик. По този начин могат да се съхраняват няколко месеца. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay