Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Фалшивите храни са много печеливш бизнес. Общият размер на фалшивите стоки на днешния пазар се оценява на над 653 млрд. долара годишно, а това е само в САЩ. Дори и най-обикновената храна може да бъде фалшива и може да се изненадате от качеството на това, което намирате в пакета.

Ето някои храни, които купуваме ежедневно и в повечето случаи са фалшиви:

1. Грах

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Зеленият грах не е толкова прост, колкото изглежда - често е фалшив. Фалшивият грах е комбинация от соя, грах, оцветители и натриев метабисулфит. Натриевият метабисулфит е забранен в много страни поради високия риск от развитие на рак и проблеми с метаболизма.

Как да избегнете купуването на фалшив грах?

Купувайте грах от познати производители. Също така, ако цветът е твърде зелен, може да има някакви оцветители.

2. Яйца

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Според Министерството на здравеопазването на Китай, фалшивите яйца съдържат много вредни съставки като бензоена киселина, натриев алгинат и много други. Така че почти всяка част от яйцето може да бъде фалшива (както белтъка, така и жълтъка). Въпреки че този проблем се среща най-вече в азиатските страни, все още е добра идея да внимавате, когато купувате яйца.

Как да избегнете купуването на фалшиви яйца?

Фалшивите яйца имат много груби черупки. Те обикновено са по-големи от реалните. Ако черупката изглежда добре, тогава обърнете внимание на жълтъка. Ако е твърде жълт, яйцето може да е фалшиво.

3. Ябълки

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Изненадващо, дори ябълките могат да бъдат фалшиви. Е, самите ябълки са реални, но добавките, инжектирани в тях, могат да бъдат опасни. Те се отглеждат с химикали, които ги правят да изглеждат прекалено добре, за да е истина. И също така им слагат восък за удължаване на срока им на годност.

Как да избегнете купуването на фалшиви ябълки?

Ябълките, които изглеждат прекалено лъскави, твърде зелени и твърде кръгли, най-вероятно са фалшиви. Купете ябълки, които не изглеждат като направени на фотошоп.

4. Риба треска

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Изследователи от Университетския колеж Дъблин установиха, че 90% от пушената риба треска е неправилно етикетирана и всъщност е напълно различен вид. Изследователите не знаят защо се случва тази грешка или кой е отговорен. Най-вероятно рибите са идентифицирани погрешно като треска в първите етапи - на пристанището.

Как да избегнете купуването на фалшива риба?

Няма надежден начин да различите рибата треска от другите видове риба, освен ако не сте експерт.

5. Боровинки

Фалшиви храни, които си купуваме всеки ден

Центърът за потребителски уелнес в САЩ проведе проучване на храни, за които се предполага, че съдържат боровинки, а резултатите са доста лоши. Повечето от тези храни не съдържаха нищо подобно на боровинки. Това е комбинация от нишесте, оцветители, ароматизатор и хидрогенирано масло. Огромен брой фалшификати съществуват, защото боровинките се считат за суперхрана и търсенето е изключително високо.

Как да избегнете купуването на фалшиви боровинки? 

Прочетете съставките. Ако видите, че продуктът съдържа индигокармин (E132), това означава, че няма боровинки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay