Фалшивите храни са много печеливш бизнес. Общият размер на фалшивите стоки на днешния пазар се оценява на над 653 млрд. долара годишно, а това е само в САЩ. Дори и най-обикновената храна може да бъде фалшива и може да се изненадате от качеството на това, което намирате в пакета.
Ето някои храни, които купуваме ежедневно и в повечето случаи са фалшиви:
1. Грах
Зеленият грах не е толкова прост, колкото изглежда - често е фалшив. Фалшивият грах е комбинация от соя, грах, оцветители и натриев метабисулфит. Натриевият метабисулфит е забранен в много страни поради високия риск от развитие на рак и проблеми с метаболизма.
Как да избегнете купуването на фалшив грах?
Купувайте грах от познати производители. Също така, ако цветът е твърде зелен, може да има някакви оцветители.
2. Яйца
Според Министерството на здравеопазването на Китай, фалшивите яйца съдържат много вредни съставки като бензоена киселина, натриев алгинат и много други. Така че почти всяка част от яйцето може да бъде фалшива (както белтъка, така и жълтъка). Въпреки че този проблем се среща най-вече в азиатските страни, все още е добра идея да внимавате, когато купувате яйца.
Как да избегнете купуването на фалшиви яйца?
Фалшивите яйца имат много груби черупки. Те обикновено са по-големи от реалните. Ако черупката изглежда добре, тогава обърнете внимание на жълтъка. Ако е твърде жълт, яйцето може да е фалшиво.
3. Ябълки
Изненадващо, дори ябълките могат да бъдат фалшиви. Е, самите ябълки са реални, но добавките, инжектирани в тях, могат да бъдат опасни. Те се отглеждат с химикали, които ги правят да изглеждат прекалено добре, за да е истина. И също така им слагат восък за удължаване на срока им на годност.
Как да избегнете купуването на фалшиви ябълки?
Ябълките, които изглеждат прекалено лъскави, твърде зелени и твърде кръгли, най-вероятно са фалшиви. Купете ябълки, които не изглеждат като направени на фотошоп.
4. Риба треска
Изследователи от Университетския колеж Дъблин установиха, че 90% от пушената риба треска е неправилно етикетирана и всъщност е напълно различен вид. Изследователите не знаят защо се случва тази грешка или кой е отговорен. Най-вероятно рибите са идентифицирани погрешно като треска в първите етапи - на пристанището.
Как да избегнете купуването на фалшива риба?
Няма надежден начин да различите рибата треска от другите видове риба, освен ако не сте експерт.
5. Боровинки
Центърът за потребителски уелнес в САЩ проведе проучване на храни, за които се предполага, че съдържат боровинки, а резултатите са доста лоши. Повечето от тези храни не съдържаха нищо подобно на боровинки. Това е комбинация от нишесте, оцветители, ароматизатор и хидрогенирано масло. Огромен брой фалшификати съществуват, защото боровинките се считат за суперхрана и търсенето е изключително високо.
Как да избегнете купуването на фалшиви боровинки?
Прочетете съставките. Ако видите, че продуктът съдържа индигокармин (E132), това означава, че няма боровинки.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |