10 хранителни продукти, които нямат срок на годност

10 хранителни продукти, които нямат срок на годност

Яденето на храни с изтекъл срок на годност може да е рисковано, но има някои храни, за които никога не трябва да се притеснявате, тъй като те са безопасни за ядене след много, много години. Създадохме списък с хранителни продукти, които никога не се развалят:

1. Ориз

Най-добрата температура за съхранение на ориз е 4,5 ° C или по-ниска. По-добре е да съхранявате ориз в пластмасови контейнери за храни или в стъклени буркани. Както показва едно проучване, при тези условия оризът може да се съхранява до 30 години и няма да загуби аромата или хранителната си стойност. Заслужава да се отбележи, че в изследването са използвани 2 вида ориз. 

2. Мляко на прах

Млякото на прах, което се преработва съгласно всички подходящи здравни стандарти, може да се съхранява дълго време, без да се губи хранителната му стойност - но само ако се съхранява в херметически затворен контейнер.

3. Соев сос

Соевият сос може да се съхранява безопасно в продължение на поне 3 години, дори ако бутилката е била отворена. Срокът на годност на соевия сос в херметически затворен съд може да бъде много по-дълъг, но зависи от условия като типа соев сос, начина, по който е преработен, качеството и температурата на съхранение.

Например, соевият сос с високо качество може да бъде направен само чрез естествена ферментация, процес, който обикновено отнема от няколко месеца до две години. Само този вид соев сос може да стои повече от три години. Ето защо трябва да внимавате, някои марки добавят различни химикали за по-бърза ферментация. 

4. Кленов сироп

Според асоциацията на производителите на клен от Масачузетс, неотворена бутилка кленов сироп може да се запази за неопределено време. И дори след като я отворите, можете да я използвате няколко години, ако я държите в хладилник.

5. Сушен боб

Изследователи от Университета "Бригъм Йънг" са установили, че след 30 години съхранение изсушените зърна са променили визуалния си вид, но всички проби остават приемливи за използване при аварийни ситуации. Те заключиха, че сушените зърна, както и други бобчета, могат да издържат поне 30 години.

6. Сол

Солта е всъщност минерал, а не продукт, поради което не е възможно да се развали. Разбира се, минералът може бързо да абсорбира вода, превръщайки се в една огромна скала с течение на времето. 

Не забравяйте обаче, че йодираната сол е годна само около една година. През този период йодът обикновено се изпарява и солта губи полезното си качество, въпреки че все още можете да я използвате като обикновена сол.

7. Силни алкохолни напитки

Алкохолните напитки като водка, уиски, ром и коняк нямат срок на годност, но е важно да ги съхранявате на хладно тъмно място в правилно запечатани бутилки.

8. Оцет

Оцетът е друг продукт без срок на годност, но трябва да сте сигурни, че го съхранявате при подходящи условия. Ако искате да запазите оцета за дълго време, най-добрият начин да го съхранявате е в оригиналния си херметически контейнер на хладно, тъмно място далеч от източници на топлина.

9. Захар

Подобно на солта, захарта трае за неопределено дълго време, особено ако я съхранявате в херметически затворен контейнер. Но дори ако захарта абсорбира вода от въздуха, тя не губи качеството си.

10. Мед

Медът е наистина уникална храна, тъй като никога не се разваля и не губи качествата си, благодарение на химическия си състав, който го прави изключително трудно място за растежа на бактериите. Освен това, ако медът е запечатан в буркани, можете да бъдете абсолютно сигурни, че няма да се развали, тъй като няма да има контакт с въздух и вода. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay