10 храни, които пречат на съня ви

10 храни, които пречат на съня ви

Според учените, най-честите причини за безсъние включват нездравословни навици, свързани със съня, някои медицински разстройства и психиатрични проблеми. Но се оказва, че храната, която ядете, може да повлияе и на качеството на съня ви, защото има директна връзка между храненето и състоянието на мозъка и тялото ви като цяло.

Ето няколко храни, които не бива да ядете преди сън:

1. Мента

Въпреки, че ментата определено има много ползи за здравето, качественият сън не е сред тях. Така че, ако сте свикнали да ядете дъвката след вечеря, за да освежите дъха си или пиете чай от мента, за да успокоите нервите си, е по-добре да се отървете от тези навици, ако искате да спите по-добре. 

2. Броколи

Повечето зеленчуци, особено броколи, зеле, моркови и карфиол, имат големи количества неразтворими фибри, които се движат бавно през храносмилателната система. Така че, ако ядете много от тези зеленчуци преди лягане, тялото ви все още ще се опитва да ги преработи, когато се опитвате да заспите. 

3. Лук

Оказва се, че лукът може да причини подуване на стомаха, защото той съдържа разтворими фибри, наречени фруктани. Допълнителното налягане в стомаха ви може да доведе до киселини- неприятно състояние, при което стомашната киселина се връща в гърлото ви. Във вечерята ви не бива да присъства много лук.

4. Ядки и семена

Без съмнение някои ядки и семена може да са перфектното нещо за хапване късно вечер, когато гледате любимия си филм в леглото. Но е по-добре да избягвате този вид храна, преди да заспите, защото е известно, че ви осигурява естествени форми на енергия, които не ви трябват през нощта. По-добре е да запазите тази енергия за сутринта. 

5. Обработено месо

Храни като бекон, пеперони и наденица съдържат високи нива на тирамин - аминокиселина, която помага за производството на мозъчен стимулант норепинефрин. И освен това, те обикновено са с високо съдържание на мазнини и протеини, които се усвояват много бавно. Така че, ако ядете бекон точно преди лягана, най-вероятно ще се чувствате неудобно и няма да можете да спите, защото мозъкът и стомахът ви все още ще работят.

6. Люти храни

Тъй като забързват метаболизма, много хора, които искат да отслабнат, консумират люти храни и подправки. Лютите храни обаче затормозяват храносмилателната система и ще ви бъде трудно да заспите.

7. Сладолед

Ако хапнете голяма купа шоколадов сладолед непосредствено преди лягане, можете със сигурност да забравите за добрия сън. Това може да се обясни с високите количества мазнини, съдържащи се в сладоледа, които се разграждат с много бавна скорост в стомаха ви. Така че, вместо сладък и мазен сладолед, по-добре е да хапнете нискомаслено кисело мляко.

8. Черен шоколад

Всички знаем, че шоколадът съдържа кофеин. Това е и причината да се отразява негативно на качествения сън. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече кофеин съдържа. Затова ако ви се хапва шоколад вечер, по-добре изберете бял.

9. Зелен чай

Освен кофеина, зеленият чай съдържа стимуланти като теобромин и теофилин, които могат да причинят бърз сърдечен ритъм и чувство на нервност и тревожност. Така че, ако сте чувствителни към кофеина и страдате от проблеми със съня или нарушения на нервната система, пиенето на зелен чай преди лягане може да не е добра идея за вас.

10. Вода
Разбира се, трябва да пиете много вода през деня, за да останете хидратирани. Но ако пиете прекалено много преди лягане, може да се наложи да ходите многократно до тоалетната през нощта. Така че, вместо да се опитвате да компенсирате ежедневната загуба на вода късно вечер, започнете да намалявате приема на течности най-малко 90 минути преди лягане.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay