7 неща, които трябва да знаете за черешите

Как да избирате, подготвяте и приготвяте черешите

7 неща, които трябва да знаете за черешите

Лятото е тук и всичко знаем какво означава това- време е да се развихрим в магазина, купувайки от всички любими плодове и зеленчуци. Едни от най-обичаните летни плодове са черешите. Освен че повечето хора обичат вкуса им, те са пълни с полезни хранителни вещества и витамини. Ето всичко, което трябва да знаете за черешите:

Колко вида череши има?

Бигаро бюрла, Ранна черна едра, Бигаро Моро, Бинг, Ван, Хеделфигенска, Ламбер, Сорт череши Наполеон. На по-прост език има червени, розови и жълти череши, както и сладки и кисели.

Как да изберете череши в магазина?

Когато избирате пресни череши, обърнете специално внимание на дръжката. Твърда зелена дръжка, показва по-свежа череша, както за сладките, така и за кислите сортове. Когато става въпрос за цвят, цветът трябва да е наситен, независимо дали става въпрос за жълти, розови или рубинено-червени сортове.

Каква е хранителната стойност на черешите?

Летните влакнести плодове са пълни с  антиоксиданти, противовъзпалителни хранителни вещества, калий и антоцианини, за които е доказано, че са много полезни, особено когато става дума за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Някои изследвания също показват, че черешите могат да ви помогнат да ускорите възстановяването след фитнес. Около 21 череши съдържат по-малко от 100 калории. Сладките плодове също така имат нисък гликемичен индекс, което означава, че тази сладост се освобождава бавно в организма ви, като ви държи сити по-дълго време.

Как да съхранявате черешите?

Студът е ключът към правилното съхранение на черешите, без значение за кои сорт става въпрос. Важно е да знаете, че черешите са по-нежни плодове, кожичките им са тънки, затова не ги оставяйте на дъното на торбата за пазаруване. Също така можете да измиете, подсушите и замразите черешите, за да можете да им се наслаждавате и когато отмине сезонът им.

Как да подготвите черешите?

Черешите имат един недостатък: досадните костилки. Когато ги ядете трябва да внимавате да не счупите зъб. Има специални инструменти за премахване на костилките на черешите, когато ще приготвяте конфитюр, компот или някакъв сладкиш.

Как да приготвите черешите?

Можете да добавите череши в купата си с мюсли или овесени ядки. Също така можете да направите плодова салата, като прибавите и други плодове. Има различни сладкиши, които се правят с череши, като черешов пай, например.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay