8 причини да ядем шоколад

Освен че е вкусен

8 причини да ядем шоколад

Освен че шоколадът се нарежда сред любимите неща на повечето жени, учените доказаха, че има и някои ползи за здравето ни.

Ето няколко причини, поради които е добре да ядем шоколад, освен най-важната- че е невероятно вкусен:

1. Шоколадът съдържа повече антиоксиданти от ябълките

Черният шоколад съдържа повече антиоксиданти от ябълките, черния чай и червеното вино. Антиоксидантите от естествени източници, като какао, противодействат на клетъчното увреждане, което води до видими признаци на стареене и риск от развитие на някои хронични и инвалидизиращи заболявания, включително болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

2. Помага за намаляване на стреса

Шоколадът може да облекчи безпокойството, според изследване през 2009 г., при което стресирани хора, които ядат 40 грама шоколад всеки ден в продължение на две седмици, са имали по-ниски нива на стресовия хормон кортизол, отколкото преди изследването. Това не е магия: Оказва се, че шоколадът съдържа няколко биоактивни съставки, които повишават нивата на андандамид - липид, който възбужда рецепторите в мозъка, които са отговорни за релаксирането.

3. Намалява риска от сърдечни проблеми

Хората, които ядат шоколад до 6 пъти седмично имат 20% по-малък риск от сърдечни проблеми. Комбинацията от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на какаото прави кръвта по-малко лепкава и следователно намалява циркулацията на кръвта във вените, което намалява електрическата дисфункция, която може да увреди сърцето ви.

4. Повишава либидото

Въпреки че изследванията показват, че ще трябва да ядете много шоколад, за да забележите някаква разлика в сексуалния си живот, шоколадът все още съдържа фенилетиламин (химикал, който тялото отделя в отговор на физическо привличане, което също повишава нивата на допамин, невротрансмитер)

5. Прави упражненията по-ефективни

В  изследване през 2016 г. мъжете колоездачи, които добавят около 1 1/2 квадратчета черен шоколад към менюто си всеки ден, без да променят тренировките, подобряват скоростта на спринтовете си и издържат повече от контролна група, която добавя бял шоколад, който съдържа по-малко епикатехин, който се намират в какаото. Изследователите смятат, че шоколадът подобрява кръвния поток, енергийния метаболизъм и функционирането на сърцето.

6. Намалява риска от диабет тип 2

Въпреки, че изследванията показват, че захарната диета може да насърчи увеличаването на теглото, което ви поставя в повишен риск от развитие на диабет тип 2, изследователите, които разглеждат дългосрочните ефекти на консумацията на шоколад, откриват нещо изненадващо: Сред жените, които са проследени в продължение на 13 години,  при тези, които ядат шоколад често е по-малко вероятно да развият диабет тип 2 от жените, които ядат шоколад по-малко от веднъж месечно.

7. Шоколадът се свързва с по-добро функциониране на мозъка

Шоколадът подобрява кръвообръщението в тялото и мозъка, което води до по-добро функциониране на мозъка.

8. Шоколадът е едно от най-хубавите неща на света

Всеки път, в който ви се яде шоколад, не се притеснявайте да го направите. Придържайте се към черния шоколад, защото има повече ползи за здравето.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay