Внимание, акули!

Няколко красиви места, на които "Челюсти" не е просто филм

Внимание, акули!

Акулите не са странни създания - те просто искат да се нахранят. Хората сме странни създания. Защо ли? Веднага ще обясним. В Австралия са пропищели от нападения на акули: в следствие на миналогодишното наводнение зверовете чак бяха започнали да си плуват по улиците, а от тази година вече има няколко съобщения за нападнити сърфисти. Един гмурец е мъртъв, затварят плажове.

А докато се случва всичко това,  хотел "Атлантис" в Дубай е едно от многото места, които предлагат плуване с акули, вместо делфини. Хората сме странни създания! 

Вие също можете да разбирате нашия списък по различни начини. Или като предупреждение за плажовете по света, на които ако попаднете, ще е добре да се съсредоточите върху придобиването на тен на брега и да избягвате забавленията във водата. Може пък да решите да използвате предложенията ни като каталог с мечтани дестинации, на които да изпратите най-големия си враг. С надеждата да получи ваканция "all inclusive". Възможно е дори да ги наречете "мечтани дестинации" за самите себе си.

E, ако трябва да бъдем точни, вероятността да се разиграе трагична сцена тип "Челюсти" не е голяма. На посочените места такива инциденти се случват само "от време на време". Но все пак ни карат да се замислим. Защо трябва да се рискува, вместо да се вземат всички предпазни мерки, които биха могли да предотвратят загубата на човешки живот или крайници? Поне от време на време.

Но нека започваме. Последно ще уточним само, че умишлено пропускаме "адските" кътчета в Австралия. Та те са толкова много! Въобще, този малък континент е колкото прекрасен, толкова и опасен - понякога имаме чувството, че всичко отровно и кръвожадно от световната фауна и флора е съсредоточено именно там.

Внимание, акули!

Gansbaai, Южна Африка
Тази снимка е съвсем истинска и много известна. До курортното градче в красивата Южноафриканска република има морски канал, известен като "Алеята на акулите". Ако по необясними за нас причини имате желание да видите къде се в света се събират най-много от отвратителните и отвратително големите бели представители на кръвожадните морски обитатели - Gansbaai е точното място.

Внимание, акули! 

Ню Смирна Бийч, Флорида
Още един кадър, който доказано не попада сред безбройните фалшификации на снимки с акули и хора. Всъщност, на този плаж в Щатите не е чак толкова трудно да се заснеме подобна сцена. Ако Gansbaai в ЮАР е столицата на белите акули, то Ню Смирна Бийч е известен като "Столицата на нападенията" от страна на гадните хищни риби. Там не са събрани най-агресивните видове, но все пак чат-пат им се случва да хапят хора или да изскачат срещу тях от вълните. И все пак сърфистите много харесват тези води!

Не липсват екстремисти и по вълните в така наречения "Червен триъгълник" в Калифорния. Познайте откъде идва името му! Това е щатът на известните "Спасители на плажа", а плажовете Болинас и Стинсън в северната му част гъмжат от бели акули. Известен е случаят от 2002 година, когато на първото посочено място 4-метров звяр сграбчи крещящ сърфист в челюстите си. Човекът като по чудо оживя, но за да се закърпи раната, бяха необходими цели 100 шева.

Внимание, акули!

Ресифе, Бразилия
Този живописен град в една от любимите ни екзотични страни си е заслужил прякора "Южноамериканската Венеция". Дългата му плажна ивица е известна по два начина: като идеалният градски плаж, от една страна, но същевременно и като мястото с най-голяма концентрация на фатални нападения от акули в света. Произшествията не са чак толкова чести, колкото тези от Ню Смирна Бийч, но в голяма част от случаите завършват със смърт. Виновниците - акули бик. Както се вижда от снимката обаче, жителите на Ресифе нямат никакво намерение да се откажат от плажуването си заради някакви си там риби убийци.

Внимание, акули!

Езерото Никарагуа, на територията на едноименната република
Не, не сме се объркали. Никарагуа е най-голямото езеро в Централна Америка и да, сладководно е. Вече споменахме за агресивността на акулата бик, а сега е време да направим и още едно уточнение - тази гад е способна да оцелява и в сладка вода! Подобно на сьомга, далеч по-опасната риба идва от Карибско море и си подскача нагоре по течението на река Сан Хуан, за да се настани накрая във въпросното езеро. Тамошните нападения над хора не са особено чести, но самата мисъл, че акулите са адаптивни като хлебарките, хич не ни е приятна.

Внимание, акули!

Уест Енд, Бахамите
Разбира се, не можем да не споменем две-три думи и за кръвожадното положение в самото Карибско море. Все пак то е известно с легендарните си истории за убийци от човешки или рибен произход. Бахамският Уест Енд може да се похвали с така наречения "Тигров плаж" - там има различни видове акули, но нападателните тигрови такива преобладават. И ако за миг си помислите, че това отблъсква туристите, ще трябва да ви разочароваме. Много от тях намират за особено привлекателни организираните предложения за "гмуркане с акулите", които им позволяват да опознаят тези "невероятни същества" отблизо.

Не, мерси! Все ще се оправим някак в живота, и без да се запознаваме с въпросните екземпляри. Имаме желание да се гмуркаме единствено с делфини и няма да си променим мнението, ако ще и авантюристите да ни нарекат скучни.  

8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay