В Китай храната далеч не е само ориз

Кулинарно пътешествие в Китай

Подобно на огромния набор от вдъхновяващи пейзажи, които спят в границите ѝ, Китай също е дом на голямо разнообразие от хора. Хан са доминиращата сила, но повече от 50 етнически групи, различни традиции, езици и начин на живот, оставят посетителите с ококорени очи.

 

Но въпреки многото си различия, има едно нещо, което обединява всички китайци повече от всичко: страстта им към кулинарията. Всъщност, времето за хранене там е толкова важно, че когато китайци се срещнат на улицата, не се поздравяват с "Как си?", а "Яде ли вече?"

 

За един турист, това означава пътешествие из Китай – през най-зашеметяващ асортимент от приготвени с много любов кулинарни изкушения, които дори не можем да си представим. Незабравимо вкусово усещане.

 

Ястие годно за крале: Пекинската патица е най-кралското китайско ядене. Създадено сред стените на двореца на Забранения град Пекин, някога е било сервирано само на кралски особи. Така е било, докато пенсиониран готвач на един от императорите не отваря ресторант, от който изтича рецептата и така и обикновените хора успяват да се докоснат до този божествен вкус.

 

Пекинската патица наподобява хрупкава патица и палачинките, които срещате в менютата на запад. Разликата е, че за пекинската са положени повече грижи, за да не стане месото сухо, в резултат на което се получава много по-сочно и вкусно ядене.

 

Дори до днес, печената патица остава относително лукзосно ястие, благодарение на високата си цена.

 

Хапнете буболечки!: Откритите щандове и пазари изобилстват с тях и са идеални за хапване на крак. И именно на тези паважни сергии, може да опитате най-странните кулинарни творения в Китай.

 

По която и малка уличка да направите грешен завой, ще намерите бульон с вътрешности на овце или скорпион на барбекю.

 

Ако обичате люто...: Ако обичате храната ви леко да ви пали, тръгнете на югозапад от Пекин, където ще пристигнете в провинциите Сичуан и Чунцин – домове на едни от най-лютите ястия на планетата.

 

Чилито тук се използва в изобилие, както и известната сечуанска чушка.

 

Задушавам ви: Малко по на изток е провинция Хунан – родното място на Мао Цзедун и дом на неговото любимо ястие - hongshao rou (задушено свинско шкембе). Ако си мислите, че патицата в Пекин е сочна, изчакайте да опитате това. Само най-мазните и сочни парченца от свинския корем се ползват, като преди това са мариновани в карамелизирана захар, след което задушени много бавно, за да може месото да попие от всички вкусове.

 

Кучешко месо и бирена риба?: Малко по на юг е провинция Гуанси, известна не само с прочутите си духовни варовикови върхове, но и със задушеното кучешко месо, което до ден днешен се сервира в някои ресторанти. Ако това не отговаря много на вашите морални ценности, опитайте бирената риба – невероятен специалитет на село Йангшуо, който обаче може да намерите из целия регион.

 

От Русия с любов: Южняците се подиграват на китайците от севера за неопределения им вкус към храната, но любителите на месо много биха се насладили на набег към Вътрешна Монголия или мюсюлмански доминираната провинция Синцзян, където агнешкото преобладава в менютата. Истината е, че агнешкия кебап е толкова вкусен, че може да откриете на всеки ъгъл във всеки град на Китай.

 

Северът е мястото, на което ще откриете и интересно руско влияние. Харбин – град, който буквално замръзва през зимата, и в който се провежда фестивалът на Ледените фенери всеки януари, е мястото, където бързо изпържените подправки са идеалната добавка на бавно сготвени яхнии и където е лесно да намериш вносна водка, с която да отмиваш лъжици пълни с качествен хайвер.



1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay