За да обикнеш Амстердам не трябва много

Златните години под модерен покрив

Често наричан "врата към Европа", най-големият метрополис в Холандия винаги е бил един от най-прогресивните и космополитни столици на стария континент и не се е променил много, след като за пръв път процъфтя като търговски център през 17 век.

 

Все още може да изживеете наново Златните години. Пеша, с колело или с лодка – разходете се по каналите на града, обковани с фронтални къщи, за да опознаете и усетите един от най-запазените, фотогенични и исторически непокътнати градски центрове на Европа.

 

Амстердам обаче не свърша при историята. Винаги гледащ напред и преоткриващ себе си, градът скоро се превърна в стилен център на 21 век.

 

Как да вземете проба от чисто съвременната част на града? Разходете се из тематични бутици и галерии в западния пръстен канал, хапнете в една от креативните глобални кухни на града, ослушайте се за модерно и алтернативно танцово представление... винаги има нещо.

 

Какво ТРЯБВА да посетите като сте там: 

 

Anne Frank House (Къщата на Анн Франк) : много е силно усещането, да стоиш в стаята, в която тя е писала, гледала е леската и е чувала камбанния звън. Ревностно запазени стаи от ъгъла на канална къща от 17 век, където семейство Франк се е крило от нацистите и, където Анн е писала своите дневници.

 

Rijksmuseum (Райксмузеум) : струва си да отидете дори само заради картината на Вермеер "The love letter”, с полъха на спокоен холандски интериор. Музеят е в голям ремонт от 2010 година, но 400 от най-големите холандски шедьоври – включително творби на Рембранд са изложени в крило Филипс.  

 

Разходка с лодка: един шанс да погледнете града от различна гледна точка. Добър начин да обиколите. Каналният автобус предлага 14 спирки до най-големите атракции и отваря гледка към спокойните канали отвъд центъра на града.  

 

Vondelpark (Вонделпарк) : всеки идва тук в слънчевите дни – да похвърля фризби, да разходи кучето си, заради терасите и шанс за вълнуваща среща. 120 акра външен увеселителен център, скейтове под наем, площадки, вело алеи, голямата тераса на кафе Vertigo. 

 

Bloemenmarkt (Бльоменмаркт): ако нямате възможност да отидете до холандските полета с цветя, бльоменмаркт е следващата най-добра опция. Търговци на цветя приветливо продават огромни букети, луковици, семена... върху плаващи баржи по канал Сингел.  

 

А някой кара колело!: да караш сигурно и умело в центъра града иска много практика, така че ако отиватеза пръв път, може би е по-сигурно да се придържате към регламентираните вело алеи. Опитайте тази, която ходи на юг по река Амстел. Магазинчетата за колела под наем са толкова често срещани, колкото и цветарите. 

 

Noordermarkt (Нордермаркт) : очарованието му се крие в усещането за един стар свят. Съчетава най-доброто от отворените пространства на Амстердам с прекрасни пазари по канала. В събота органични фермери и търговци на сирене се присъединяват към търговията.

 

Музей на фотографията: винаги има поне една изложба на голям фотограф. Всички жанрове на фотографското изкуство поднесени от познати и велики имена и прохождащи таланти – пейзажи, документална, историческа, модерна... 

 

The Nine Streets (9-те улици) : смешно име за страхотен квартал. Девет тесни улички, които свързват западния пръстен от канали, всички те оребрени от галерии, бутици, антикварни магазини и кафенета.

 

Амстердам е необичаен. Има най-големите предимства на голям град – култура, история, храна, забавление и добър транспорт и инфраструктура – с относително малко от недостатъците. Той е физически малък, красив, тих и с много облекчен трафик, главно благодарение на каналите.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay