Лувърът е най-посещаваният музей за изминалата година

Лувърът е най-посещаваният музей

През изминалата 2010 година най-популярният музей в света е бил Лувърът във френската столица Париж. Той е бил посетен от 8,5 милиона души, като тази рекордната посещаемост се запазва вече трета година подред.

 

Миналата година временни изложби и експозиции като тези, посветени на руската живопис и археологията и на историята на Саудитска Арабия, привлякоха тълпи почитатели на изкуството. Само в периода на временните изложби през Лувъра са минали 7,8 милиона души, съобщават от самия музей.

 

В плановете на Лувъра за настоящата година са заложени изложбите "Рембранд и образът на Христос" и "Александър Велики и неговата империя". Музеят ще предложи специални програми за младежи тъй като в момента повече от една трета от посетителите са на възраст до 26 години.

 

За пръв път вратите на Лувъра са открити за широката общественост през 1793 г. Постоянната му колекция обхваща предмети на изкуството от античността до средата на ХIХ век. Най-посещаваната зала на музея си остава тази, в която е изложена "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. Според Книгата на рекордите на Гинес "Джокондата" е най-скъпото произведение на изкуството в света. За последен път в чужбина творбата на Леонардо е показвана през 1974 година в Москва. Оттогава не е напускала залите на Лувъра.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay