Няколко неща, които не бива да казвате в различните държави, ако искате да бъдете любезни (2-ра част)

Няколко неща, които не бива да казвате в различните държави, ако искате да бъдете любезни (2-ра част)

Вече ви разказахме за традициите на някои държави и ви посъветвахме какво не бива да казвате на местните жители в различните страни. Споменахме държави като Италия, Франция, Япония, Испания, Индия, Виетнам и т.н. Днес ще допълним списък с още няколко държави. Ето какво не бива да казвате в Китай, Германия, Тайланд, Нидерландия, Финландия, Израел...

Китай

Не питайте хората нищо, относно тяхното здраве. Ако зададете на някого такъв въпрос, той може да помисли, че не изглежда добре.

Не говорете за негативните последици от управлението на Мао Дзъдун. За много хора той все още е национален герой.

Не се опитвайте да добавяте някой човек от Китай във фейсбук. Там нещата с интернета са малко по-сложни. Някои от тях не обичат да говорят за тази изолация от интернета.

Не се покланяйте за поздрав. Хората в Китай не правят така: това е от будизма и се разпространява в много азиатски страни, например в Тайланд. Не се бъркайте!

Германия

Не говорете за нацизъм. Говоренето за нацисткия режим само ще раздразни или отегчи човека.

Не говорете за цяла Германия така, сякаш говорите за Бавария. Някои туристи смятат, че всички немци ядат колбаси и пият бира. Това са типични стереотипи за Бавария, която е само един от 16-те региона в Германия. Други региони също имат свои традиции и жителите наистина се дразнят, че никой не знае нищо за тях.

Не ги прекъсвайте, когато говорят! Трябва да ги оставяте да казват това, което искат да кажат. В противен случай няма да имат желание да говорят пак с вас.

Тайланд

Не говорете за личния живот на краля и други членове на кралското семейство. Възможно е дори да ви арестуват за това.

Не се учудвайте от това, че ядат насекоми. По ирония на съдбата насекомите се продават на туристите на по-високи цени. Тайландците не ядат хлебарки често, а някои от тях смятат, че насекомите са отвратителни.

Нидерландия

Не наричайте местните холандци и не наричайте държавата Холандия. Просто не го правете.

Не питайте за Zwarte Piet. Той е фолклорен герой, черен помощник на Дядо Коледа. През 21 век хората имат много смесени чувства към Пиет. Някои смятат, че това е просто традиция, а други казват, че е расизъм. Както и да е, по-добре е изобщо да не обсъждате този герой.

Не сравнявайте Нидерландия с Белгия. Въпреки факта, че говорят почти един и същ език и са били една държава, сега те са различни страни и различни хора.

Финландия

Не казвайте, че Дядо Коледа живее на Северния полюс. Според финландците, Дядо Коледа живее във Финландия.

Не говорете шумно и емоционално. Финландците са много предпазливи с хората, които се държат така.

Не си сипвайте алкохол от нечие чуждо шише. Финландците са щедри хора, с удоволствие споделят храната си или нещо друго, но не и алкохола си.

Израел

Не казвайте, че хумусът и фалафела не са измислени в Израел.

Не показвайте неуважение към IDF (Израелските сили за отбрана) и хората, които служат в него. За младите хора в Израел служенето в армията е чест.

Не водете бизнес разговори по време на шабат (ден за почивка) и също така не питайте защо няма градски транспорт през този ден.

Ако смятате, че не е задължително човек да има дете, запазете тези възгледи за себе си. В традиционно еврейско семейство хората вярват, колкото повече деца има, толкова по-добре.

Ако срещнете човек от противоположния пол, който носи хиджаб, не подавайте ръката си за ръкостискане. Те са религиозни евреи и не могат да се докосват до никого от противоположния пол, освен съпрузите и децата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay