Своге - дестинация за слънчев уикенд

С помощта на Peika.bg събрахме няколко причини да го посетите при първа възможност

Своге - дестинация за слънчев уикенд

Следващата поредица от почивни дни е чак през май, затова времеемките пътешествия ще трябва да почакат. Ала в България има десетки, да не кажем стотици, местенца, които само чакат да посветите на тях някой слънчев уикенд. Едно от тях е съвсем близо до София и дори децата знаят името му - град Своге. С помощта на Peika.bg събрахме няколко причини да го посетите при първа възможност.

Заради историята на шоколада в Своге
Своге е дълбоко свързан с историята на производството на шоколад в България. Въпреки че първата работилница за шоколад, отворена през 1901 г. от Велизар Пеев, е била в София, няколко години по-късно тя се премества в Своге, където функционира до днес, макар и под друго име.

Вазовата пътека и водопадът Скакля
Вазовата пътека се нарича така, защото тук писателят Иван Вазов е идвал многократно и е написал разказа си "Дядо Йоцо гледа". Пътеката тръгва от Вазовата къща в махала Кощущица в село Бов, минава през река Искър и водопада Скакля и накрая достига до Зли камик – надвиснала над реката скала.

Зли камик е мястото, където е живял прототипът на Вазовия Дядо Йоцо. Пътеката е маркирана и можете да подходите към нея както от Гара Бов, така и от село Заселе.

Своге - дестинация за слънчев уикендВодопадът Скакля

Манастирът Седемте престола
Този прекрасен манастир в миналото е бил посещаван предимно от богомолци, а днес – предимно от туристи. Старопланинската природа наоколо ще ви дари търсената хармония и през лятото, и през зимата.

Обителта има и богата история – построен от князете Дамян и Георги, които са внуци на цар Самуил. Според легендата през 19-ти век от Бесарабия идват седем братя славянски боляри, които създали седем селища в Стара планина.

Можете да стигнете с влак – слезте на гара Елисейна и оттам започва асфалтиран път, по който след 10 км стигате до манастира.

Лакатнишките скали
Няма как да сте минавали с влак през Искърското дефиле и да не сте забелязали малката червена къщичка, която е кацнала на скалите над гара Лакатник. До къщичката можете да стигнете по сравнително лека пътека, която се вие по скалите. А ако сте катерач – и по по-трудния начин.

От върха на скалите се разкрива спираща дъха гледка към завоя, който река Искър прави около хълма с къщите на гара Лакатник. С влак от Своге до Лакатник се стига за около 20 минути, билетът е под 3 лв.

Своге - дестинация за слънчев уикендЛакатнишките скали

Скалният феномен Джуглата край Церово
Непосредствено до жп линията при село Церово (на около 8 км от Своге) се намира скалният феномен Джуглата. Причудливата му форма малко наподобява на гъба, височината му е 18 м. Хората от селото особено много се гордеят с Джуглата, тъй като при прокарването на жп линията са се противопоставили на инженерите, които са искали да унищожат скалата.

Още толкова причини да посетите Своге възможно най-скоро може да прочетете тук.

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 07.01.2013|09:37
Не съм посещавала този край, но определено сега имам повод да го направя, тъй като наистина могат да се видят много интересни неща.
11
Не е посочен 04.01.2013|19:27
Скоро ми се отдаде възможност да бъда там и смятам пак да отида. Останах много впечатлена.
10
Не е посочен 04.01.2013|17:56
Не съм била в този раьон и със сигурност се заинтригувах.
9
Не е посочен 04.01.2013|16:58
А бе където и да идеш в нашата мила родина, няма да останеш разочарован:)
8
Не е посочен 04.01.2013|15:51
За да се видят тия красоти, значи трябва да е хубаво времето, иначе няма смисъл да стоиш затворен някъде.
7
Не е посочен 04.01.2013|15:40
Никога не съм била там, но водопадът изглежда страхотно!
6
Не е посочен 04.01.2013|15:03
Не ми е познат въобще този район, време е да се наканя да отида да го разгледам.
5
Не е посочен 04.01.2013|12:52
Много красиво място!Там наистина се презареждаш!
4
Не е посочен 04.01.2013|12:37
Аз съм ходила на Лакатнишките скали....и великолепието, което се разкрива пред погледа от върха им, не би могло да бъде описано лесно – то трябва да бъде изживяно.
3
Не е посочен 04.01.2013|11:58
Май наистина си заслужава човек да отиде там. Много красиво изглежда. Досега не ми е било мерак да посетя Своге, но явно има какво да се види.
2
Не е посочен 04.01.2013|11:48
Никога не съм посещавала този манастир Седемте престола и със сигурност искам да отида на това место.
1
Не е посочен 04.01.2013|11:46
как ми се ходи някъде на такова място , да забравя всичко и да се отпусна :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay