„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

Авторите на неповторимото практическо ръководство за любители на планината „През пет планини” Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов се завръщат с нов наръчник за всеизвестния, макар и внушаващ респект маршрут Ком–Емине, „По билото на Балкана”.

„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

Нов наръчник от поредицата "Туризъм за заети хора” на журналиста Ива Петрони и фотографа Димитър Алексов"По билото на Балкана”, ни повежда по следите на най-популярния пешеходен туристически маршрут в България.

„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

Ком–Емине, завършекът на европейския път Е-3, който започва от Сантяго де Компостела в Испания и достига чак до другия край на континента – н. Емине в България, често внушава респект на планинарите със своите стръмни пътеки и 650 километра дължина. Но няма причина любителите на върховете да странят от него, както доказва заклетата пътешественичка Ива Петрони.

Разделяйки пътя от вр. Ком до хижа "Кашана” на осем етапа, в тази първа книга от поредицата за Ком-Емине, Петрони показва как всеки от тях може да бъде осъществен в рамките на не повече от уикенд. Предлага се и вариант за линейно преминаване на маршрута за пътешественици, които не желаят да го делят на етапи.

„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

В новия си планински пътеводител Петрони ни повежда на смайваща, но все така достъпна обиколка по тайнствените пътища на Стара планина и някои от най-красивите ѝ гледки, като разказва за личните си преживелици, дава полезни съвети за маршрути с кола, възможности за преспиване, както и кои са най-добрите места за набавяне на вода и храна. Текстът се допълва и от ценна информация за хижите по пътя, логистиката и степента на трудност на всяко предстоящо изкачване, височинен профил на различните отсечки и GPS координати.

Богатството на луксозния цветен пътеводител "По билото на Балкана” е допълнено от впечатляващите фотографии на Димитър Алексов, достигащи до редица емблематични места като Искърското дефиле, Лакатнишките скали, водопад Синия вир, връх Мургаш, Петте кладенеца и Зъберите в Етрополската планина.

Както за начинаещи без специална физическа подготовка, така и за закоравели любители на планинския туризъм, маршрутът Ком–Емине никога не е бил по-леснодостъпен. Дори и в натоварения градски график, който често ни отпуска не повече от уикенд!

„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

Ива Петрони е журналист, автор на книгите "Истории за планини и хора”, "През пет планини. Пътеводител за Е-4 в България”, "Зелени разкази” и др. Освен планините, другата ѝ страст е гмуркането, карането на ски като бивш състезател по алпийски дисциплини и всичко, което не е свързано с пещери и летене.

Димитър Алексов е финансист, основен фотограф на "Истории за планини и хора”, "През пет планини. Пътеводител за Е-4 в България” и др. Единственото, с което може да изневери на планините, е снимането на концерти и музикални събития.

„По билото на Балкана” – планински туризъм за заети хора

Ива Петрони и Димитър Алексов работят в екип повече от 10 години.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay