10 странни неща, които можете да видите само в Индия

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

Индия е една много цветна и различна страна, пълна с доста странни неща. Ето няколко неща, които можете да видите само там...

1. Третият пол, хиджрите

В Индия терминът "хиджра" се използва за тези хора, които се смятат за транссексуални. Хиджрите имат история, записана на индийския субконтинент от древни времена, както е предложено и от Кама Сутра. През април 2014 г. Върховният съд на Индия призна транссексуалните хора за "трети пол" в специален закон, който се отнася и до паспортите и другите официални документи.

2. Поклонение от 130 милиона души

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

Кумбха Мела, индуистко поклонение, което се прави на всеки 12 години, е най-голямото човешко събиране в света и също се вижда от космоса. Тази година Кумбха Мела се проведе в Ард на Аллахабад от 15 януари до 4 март 2019 г. и са участвали 130 милиона души.

3. Първата книга за пластична хирургия

Sushruta Samhita е древен санскритски текст, който се разглежда сред първите и най-важните текстове, отнасящи се до детайлното изучаване на медицината и хирургията. Написана от Sushruta, тя датира около шести век пр. Хр. Именно от този текст изглежда, че съвременната пластична хирургия е възникнала. Текстът описва реконструкцията на устните (лабиопластиката) и носа (ринопластика).

4. Необичайни пощи

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

В Индия пощенските станции могат да бъдат наистина различни от тези, с които сме свикнали. Подобно на плаваща поща, построена в издълбана къща или най-високата поща в света на 15 500 фута над морското равнище в Химачал Прадеш. През 70-те години на миналия век някои градове в Раджастан са имали дори мобилни камили за пощи.

5. Уникални застрашени животински видове

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

Индия е дом на някои от най-редките и най-специфични видове, които могат да бъдат намерени в Азия. Сред тях са застрашения азиатски лъв и уникалната лилава жаба.

6. Най-голямата консумация на злато на година

Индия е сред най-големите потребители на злато в света. Индийското търсене е средно 838 тона годишно през последните 10 години. През 2018 г. са консумирани 760,4 тона злато, повечето от които са използвани за изработване на бижута за бракове и фестивали.

7. Мостове, направени изцяло от корени

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

Мостовете в щата Мегхалая, най-влажният в света, са изработени изцяло от корени, за да се предотврати гниене поради влагата. Процесът на създаване на мостове отнема години, но мостовете, построени по този начин, са много по-устойчиви от тези от дърво.

8. 16-те украшения на омъжената жена

Едва след като се омъжат, жените използват 16 накита, наречени Sola Shringar. Сред тях са Бинди, цветната точка, поставена по средата на челото и Натх, или пиърсинг на носа.

9. Най-високата статуя в света

10 странни неща, които можете да видите само в Индия

Индия притежава рекорда за най-голямата в света статуя, която е с височина 182 м и е известна като "статуята на единството".

10. Цветът на траура не е черен

За разлика от останалия свят, траурът, след смъртта на любим човек, е представен от бяло, символ на чистота, а не от черно. Когато една жена загуби съпруга си, дори години по-късно тя ще носи бели сари, а овдовял съпруг, особено в щата Раджастан, ще носи тюрбан в този цвят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay