6 съвета за шофиране в лошо време

6 съвета за шофиране в лошо време

Колата е не само удобно средство за придвижване, но и голяма отговорност за шофьора. Всеки човек, който сяда зад волана трябва да бъде наясно с факта, че е отговорен както за своя живот, така и за живота на околните. Трябва да бъдем изключително внимателни на пътя, особено при лошо време. Всеки шофьор трябва да има знания и умения за шофиране при лоши метеорологични условия. Ето 6 съвета за шофиране в лошо време:

1. В мъгла

6 съвета за шофиране в лошо време

Ако шофирате в мъгла, страничните прозорци на колата трябва да бъдат свалени, за да можете да чуете какво се случва навън. Освен това трябва да включите фаровете за мъгла или просто да носичите светлината на фаровете надолу. Ако фаровете са насочени твърде високо, светлината ще се отразява в най-малките частици на мъглата, което може да ви обърка по време на шофиране.

2. На хлъзгав път

Когато шофирате по хлъзгав път, обърнете внимание, когато се качвате нагоре и надолу по мостове. По принцип сместа от пясък и сол бързо изпада от тях и затова на мостовете има по-голяма опасност.

3. По време на дъжд

6 съвета за шофиране в лошо време

Голяма британска застрахователна компания препоръчва да не използвате задните светлини за мъгла, защото те могат да маскират стоповете на колата и по този начин да объркат шофьорите зад вас. Също така, приближавайки се до голяма локва, е по-добре да спрете колата пред нея и да се опитате да я "измерите", за да сте сигурни, че можете да я прекосите.

4. По време на дъжд, през нощта

Ако се случва да шофирате в силен дъжд през нощта, имайте предвид, че дъждовните капки на предното стъкло отразяват светлината и могат да ви заслепят като шофьор. Затова е добре да държите фаровете си високо. 

5. Снежни преспи

Ако се окажете в снежна преспа през зимата, не насочвайте гумите в обратната посока. Трябва да въртите волана в същата посока, за да се върнете на пътя и да натискате педала на газта.

6. По време на прашна буря

За да се стигне безопасно до крайната точка по време на буря от прах, сред много други препоръки експертите препоръчват да отбиете и да изчакате да премине. 

6 съвета за шофиране в лошо време

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay