8 удивителни факта за Титаник

8 удивителни факта за Титаник
unsplash

Титаник е един от най-известните кораби в историята. Повечето хора знаят, че е потънал при първото си пътуване, но има много други факти за този кораб, които не са особено известни.

Ето 8 факта за Титаник, които не много хора знаят:

1. Пътниците от трета класа имали на разположение само 2 бани 

Въпреки че пътниците от трета класа на Титаник имали по-добри условия, отколкото на другите кораби, все пак не било особено луксозно. Според ABC News между 700 и 1000 пътници от трета класа са имали на разположение само 2 бани. 

2. Сиренето от Титаник все още става за консумация

Когато останките на Титаник били открити, по-голямата част от храната, потънала заедно с кораба преди години, се биля разпаднала. Но според Holger W. Jannasch, малко сирене останало в килера и било съвсем наред.

"Някои хранителни продукти, като сиренето, са защитени от гниене от самата микробна активност, която започва процеса на разграждане. Ако се съхранява в кутии, може да се е променило малко през продължителния период от време", пише Jannasch. "Микробите, които превръщат млякото или суроватката в сирене, създават или силно киселинни, или силно алкални условия, като и двете предпазват тези силно протеинови храни от по-нататъшно разваляне."

3. "Игра на тронове" е заснет в същото студио, където е построен Титаник

RMS Titanic, истинският кораб, е построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, Северна Ирландия. "Игра на тронове" е заснет предимно на различни места в Северна Ирландия, включително Paint Hall Studios в Белфаст, бивша корабостроителница и индустриален комплекс, преустроен като производствено съоръжение за телевизия и филми. 

4. Историята на братя Навратил

Мишел и Едмон Навратил са братя, които били отвлечени от баща си. Той ги качил на Титаник, за да започнат нов живот в Америка, без майка им. Въпреки трагичната съдба на кораба, братята, които тогава са едва на 2 и 4 години, са сред оцелелите. Майка им видяла снимката им във вестник и се събрала със синовете си.

Двете момчета били единствените деца без придружител, спасени от известния кораб.

5. Историята на Вайълет Констанс Джесъп

Вайълет Констанс Джесъп била стюардеса на кораб и медицинска сестра. Тя преживява не едно, а 2 потъвания. Първо, тя преживява потъването на Титаник. Второ, тя също е преживяла унищожението на Британик при подобни обстоятелства. Вайълет избягва смъртта на косъм, когато RMS Olympic се сблъсква с военноморския кораб на HMS Hawke през 1911 г.

6. 2 книги привидно предсказали трагедията на Титаник

Години преди Титаник да потъне, били публикувани 2 мистериозни книги, които сякаш предсказвали катастрофата.

Първата книга, "How the Mail Steamer Went Down in Mid-Atlantic, by a Survivor" е написана през 1886 г. от У. Т. Стед, разследващ журналист. Историята е за океански кораб, който се удря в айсберг и потъва. Има загуба на много човешки животи.

Втората книга, "Futility or the Wreck of the Titan", от Томас Андрюс, е публикувана през 1912 г., само месеци преди първото пътуване на Титаник.

И двете книги имат много прилики с реалното потъване на Титаник, включително името на кораба, размера, липсата на спасителни лодки и причината за бедствието (удар в айсберг). 

7. Само един можеше да оцелее

Джеймс Камерън, мозъкът зад блокбъстър хита от 1997 г., "Титаник", поднови много дебати с последното си разкритие. След десетилетия на обсъждане дали Джак и Роуз можеха да се поберат на тази врата, Камерън проведе научно изследване и заключи, че "само един може да оцелее" по време на емблематичната сцена с вратата.

"Взехме двама каскадьори, които бяха със същата телесна маса като Кейт и Лео, и поставихме сензори навсякъде и вътре в тях, поставихме ги в ледена вода и тествахме дали биха могли да оцелеят при различни сценарии и отговорът беше, че нямаше начин и двамата да оцелеят. Само един можеше да оцелее", обяснява той.

8. Ще има Титаник II, но все още е на изчакване

Титаник II е реплика на известния кораб. Строят го австралийският бизнесмен Клайв Палмър и неговата компания Blue Star Line. Корабът трябваше да направи трансатлантическото пътуване, което оригиналът никога не завърши. Пътуването трябваше да се осъществи през 2022 г., обаче проектът е замразен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay