Светска срещу ромска сватба

Съвпадат ли представите на Vogue за тези две мероприятия с тукашните?

Нещо старо, нещо ново, нещо синьо, нещо назаем...

Не можахме да се стърпим. В екипа на jenite.bg не се очаква сватба тази година, но вече всяка от нас посети по една, а някои дори хванаха и букета. Сезонът на младоженците е в разгара си и нямаше как да не се развълнуваме покрай всички прекрасни и усмихнати булки, които видяхме до този момент. Пролича ни още миналата седмица, докато ви разказахме за фотографа, който няма да ви разочарова в големия ден.

Току-що установихме, че колегите ни от Vogue очевидно са обхванати от същите замечтани настроения. "Един прекрасен ден" - така се казва юнският им проект, в който са показали на читателите си подходящи дрехи, аксесоари, менюта и други основни елементи, които да се впишат в стилистиката на 6 различни видове сватби: светска, бунтарска, модерна, ромска, сватба на плажа или в провинцията.

Днес избрахме да ви запознаем с идеите за светска и ромска тематика на големия ден. Всъщност, ние съвсем не сме първите, които решават да противопоставят една на друга тези напълно противоположни концепции. Случи се още на 29 април миналата година, при това в много по-огромен мащаб.  

Същата вечер, в която се проведе гледаното по цял свят кралско бракосъчетание на Уилям и Кейт, британският Channel 4 излъчи грандиозен специален епизод от документалната си поредица "My Big Fat Gypsy Wedding" ("Моята голяма луда ромска сватба"). Ако не знаете, тази продукция се радва на огромен интерес от страна на публиката в различни държави. И не само по телевизията. В последните години хората на Запад са луднали по идеята за тематичните сватбени тържества и особено много - по тези с ромска стилистика.

Сватбените агенции дават всевъзможни съвети за влюбените, които искат да си кажат "Да" в "романтичната и шарена обстановка на номадската култура". Например:

- Менюто да включва малки животни, зеленчуци, салати, горски плодове. Може да се включи дори гъста зеленчукова яхния или месо, което да се пече на огън. Вино, бира, твърд алкохол, кафе и чай - все подходящи напитки за ромската сватба. И не забравяйте да използвате несъответстващи си прибори, маси и столове! Ромският начин на живот е красив именно заради несъвършенствата си.

- Най-добре церемонията да се проведе на открито или в шатра, ако броят на гостите позволява това.

- Кажете на всички поканени, че тематиката на сватбата ви ще бъде ромска. Така гостите ще се забавляват още преди да пристигнат, съчетавайки несъчетаеми части от облеклото, ярки цветове и пищни бижута.

- Трябва да съберете на едно място различните течения в ромската музика - преди и сега. Можете да включите и всякакви традиционни фолк мотиви от европейските народи.

- Наемете гледачки, които да забавляват гостите, като им гледат на ръка и на карти Таро.

Такава им е представа на западняците за ромските сватби. В нашата галерия можете да се запознаете с още подробности, сравнявайки предложенията на Vogue за изисканото светско и веселото чергарско тържество. Както може да се очаква, не са особено съвместими с тукашните, но тъкмо имаме възможност да обогатим общата си сватбарска култура. 

А утре - очаквайте голяма доза съботна романтика с идеите за сватба на плажа и бунтарско вричане във вечна любов.

10 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 15.06.2012|18:36
Във вог май имат доста различна представа за ромска сватба от действителността.
1
Не е посочен 15.06.2012|18:07
що ромска, като то е циганска? в заглавието си е казано Мy big fat GYPSY wedding, а не ROMA wedding. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay