Историята на Ейми Уайнхаус

Ейми Уайнхаус беше един от най-влиятелните музиканти на 21 век. От прическата ѝ до смелата ѝ очна линия и татуировките, отличителният външен вид на Ейми е толкова емблематичен. Нейният уникален глас и сурови, емоционално заредени текстове я отличават от нейните съвременници и я правят забележителна в музикалната индустрия.

Започва като журналист и не е очаквала да стане популярна певица

Ейми Уайнхаус беше наистина забележителен талант, притежаващ уникална способност да създава стил, който малцина биха могли да имитират. Дори Джон Уотърс, прочутият режисьор и културна икона, се възхити на способността на Уайнхаус да "изглежда толкова евтино и да го прави толкова добре".

Въпреки борбите ѝ с личните демони, талантът на Уайнхаус като музикант беше неоспорим. Мнозина вярваха, че тя притежава изобилие от дарби, може би дори повече, отколкото знаеше как да използва. Нейната музика беше сурова, емоционална и дълбоко лична, резонираща с публиката по целия свят.

Ейми Уайнхаус е родена в Лондон през 1983 г. в семейство с любов към музиката. Баща ѝ, Мич Уайнхаус, бил монтажник на прозорци, който обичал джаза, а майка ѝ, Янис Уайнхаус, работела като фармацевт. От малка Ейми проявява страст към музиката и започва да пее в местния хор. Тя също е повлияна от любовта на нейните роднини към джаза и соул музиката.

Въпреки ранния ѝ интерес към музиката, пътят на Ейми да стане певица не бил лесен. След като напуска училище, тя работи като журналист. Тогава най-добрият приятел на Уайнхаус, соул певецът Тайлър Джеймс, изпраща нейна демо касета на човек, който работел за музикален лейбъл.

През 2003 г. тя издава дебютния си албум "Frank", който има успех от критиката и кариерата ѝ тръгва нагоре. Но вторият ѝ албум "Back to Black" наистина изстреля Ейми до славата и я направи международно популярна. Албумът, който беше издаден през 2006 г., демонстрира отличителния глас на Ейми и емоционално заредените текстове.

Известната ѝ татуировка има значение

Ейми Уайнхаус беше не само талантлив музикант, но и известна с любовта си към татуировките. Една от най-известните ѝ татуировки беше наръчник с изображение на pin-up момиче, заобиколено от сърца и името "Синтия". Тази татуировка е в знак на почит към нейната баба и е проектирана в сътрудничество с татуист Хенри Хейт. Въпреки че трябвало да бъде груб дизайн, се превръща в един от най-разпознаваемите дизайни на татуировки в света.

Според Birmingham Mail, Хейт получава от време на време молби да копира татуировката, но винаги отказва от уважение към Ейми Уайнхаус и оригиналното значение зад дизайна. Тази татуировка служи като напомняне за силната връзка между Ейми и нейната баба и продължава да вдъхновява феновете по целия свят.

Тя се опитва да отиде в клиника 

Хитовата песен на Ейми Уайнхаус "Rehab" е известна с бунтарския си текст, като припевът гласи: "Опитаха се да ме накарат да отида на рехабилитация, казах не, не, не." Песента е вдъхновена от реална случка, при която някой близък до певицата ѝ предлага да отиде в клиника за борбите си със зависимостта.

В началото на 2005 г. личните проблеми на Ейми Уайнхаус започнаха да се засилват, тъй като здравето на баба ѝ се влоши. Заедно с дългогодишната ѝ битка с булимията и зависимостите, ситуацията се влоши от бурната ѝ връзка с приятеля ѝ, Блейк Фийлдър-Сивил. През 2008 г. Уайнхаус влезе в клиника, но това не помогна на психичното ѝ здраве и през същата година тя беше арестувана два пъти.

Връзката ѝ била едновременно травма и вдъхновение за нея

Интензивният романс на Ейми Уайнхаус и Блейк Фийлдър-Сивил беше белязан от големи жестове, включително татуировки на имената на другия. Ейми беше татуирала "Блейк" на гърдите си, докато той написа името ѝ зад ухото си. Само след шест месеца обаче връзката им внезапно приключи, когато Фийлдър-Сивил я напусна заради бившата си приятелка.

Въпреки бурната им връзка, Фийлдър-Сивил остава важна фигура в живота и музиката на Ейми. Много от нейните песни, включително хит сингъла "Back to Black", са вдъхновени от техния непостоянен романс и последвалите раздяли. Силните емоции и грубата честност на нейната музика я превърнаха в обичан и влиятелен изпълнител.
Кариерата на Ейми беше прекъсната, когато тя почина през 2011 г. на 27-годишна възраст. Но нейното влияние върху музикалната индустрия и нейните фенове продължава и до днес. Нейните искрени текстове и прочувствен глас продължават да вдъхновяват нови поколения музиканти, а нейният уникален стил се превърна в икона сам по себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay