Да, фетишите са напълно естествени

Да, фетишите са напълно естествени

Фетишите днес са все по-рядко табу. Светът след "50 нюанса сиво" вече не е същият. Това е истински прогрес, но не скрива факта, че за много от нас фетишите все още могат да са странни и дори срамни.

Първото нещо, което трябва да знаете – фетишите са много по-често срещани, отколкото може би осъзнавате. Проучвания показват, че почти половината от анкетираните участници са правили публичен секс, една четвърт са опитвали ролеви игри, двадесет процента са заявили, че са експериментирали с BDSM, а тридесет са казали, че обичат да бъдат наплясквани по време на сексуалния акт.

Това не означава, че трябва да се впуснете във всякакви еротични приключения, ако смятате, че може да имате неизследван фетиш. Идеята да капете горещ восък върху нечие голо тяло или да смучете пръст с уста, може да е малко… неловко. Може би дори страшно или странно, така че действайте толкова бавно, колкото е необходимо.

Ето всичко, което трябва да знаете за това какво е фетиш, как да разберете дали вашият фетиш е нормален и здравословните начини, по които да го включите във вашия сексуален живот.

Какво е фетиш?

Най-простото определение според сексолозите е: обикновено несексуални неща, които възпламеняват сексуални чувства у човек. Фетишът се разпалва, когато неща, които изглеждат напълно естествени, ви носят страхотно сексуално удоволствие и удовлетворение. Може да имате фетиш към нещо, може би сте привлечени от крака, или място, като секс на публично място, дори може да имате фетиш към текстура, като латекс, например.

По дефиниция фетишите попадат извън сексуалната "норма", но това не означава, че всяко необичайно сексуално желание се квалифицира като фетиш. За да се счита фетишът за наистина такъв, обектът или актът трябва да са част от сексуалния акт, за да се отключи възбудата. Ако се радвате на случайно или редовно пляскане, това не означава, че имате фетиш към истинското напляскване. Хората, имащи този фетиш, се нуждаят от този акт, за да почувстват, че могат да доминират или да бъдат подчинени.

От къде идват фетишите?

За повечето фетиши се смята, че са научени поведения, при които човек се свързва с даден обект със сексуална възбуда чрез опитване. Фетишите могат да са резултат от случка в детството или юношеството, възможно е и да придобиете своя фетиш в по-напреднала възраст. Може би не знаете, че имате фетиш, докато не изпробвате желанието си на практика. Затова опитвайте нови неща и бъдете любопитни.

Много от нас могат да мислят, че фетишът им е странен, но повечето са напълно безобидни и лесни за изпълнение. Ако имате фетиш към мъже с чорапи и партньорът ви се съгласи да остане обут с тях по време на секс, действайте. Ако пък имате фетиш към крака и се наслаждавате да гледате такова порно, докато мастурбирате, направете го.

Фетишът преминава границата, когато наранява по някакъв начин другия човек или преминава отвъд съгласието му. Например, педофилите имат фетиш към деца, което е морално отвратително и напълно незаконно. Фротеризмът, фетиш, при който някой чувства удоволствие, когато се търка в някого в тълпата, също може да бъде твърде смущаващ. Навлизането в личното пространство на човек, без неговото разрешение, е незаконно и трябва да бъде докладвано. Ако имате реални, повтарящи се фантазии за дейност, която е безсмислена и/или представлява сериозен риск да навредите на вас или на другите около вас, трябва да потърсите професионална помощ.

Фетишите могат и да се окажат пагубни за сексуалния ви живот, ако излязат извън контрол. Ако почувствате, че фетишът превзема живота ви или ви пречи да имате здравословни отношения, обърнете се към професионален секс терапевт, който ще ви помогне да се справите със срама и гнева.

Как да имате здравословни отношения с вашия фетиш?

  Важно е да бъдете откровени с партньора си. Първо му споделете своите "ванилови" секс фантазии и при негово желание ги пробвайте. Това ще ви помогне да изградите доверие по между си и ще бъде основа за споделяне на по-пикантните ви желания.

А какво ако партньорът ви не си пада по вашия фетиш?

Този вариант също е приемлив. Не всички имат еднакви желания в секса, но е важно да имате открита и честна дискусия по въпроса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay