За животинските женски оргазми без цензура

Особености на сексуалното удоволствие сред жените от нечовешки произход

За животинските женски оргазми без цензура

Докато темата за женския оргазъм е мътна и дълбока материя, в която не бих посмял на навляза без специално образование и достатъчно богат житейски опит, то нещата при животните изглеждат доста по-достъпни за описване.

Да, не само женските хора, но и женските животни изпитват оргазми или поне така изглежда в очите на страничния наблюдател. Сами разбирате, че почти няма начин, по който ученият да попита женското шимпанзе как се е почувствало след "изкуствената стимулация" в лабораторни условия, но характерните симптоми са налице - шимпанзето реагира на въпросната стимулация по същия начин, по който би реагирала и една жена.

Сега се дръжте здраво, защото ще ви цитирам дословно бисери из научната литература. Една статия, публикувана през 1981 година в American Journal of Primatology1, споменава, че признаците на женския оргазъм сред приматите включват "задъхване, неволно мускулно напрежение, спазми в ръцете и краката, [и] гримасничене", както и други цветисти и добре познати на повечето от вас неща.

Оргазмите обаче не са запазена марка единствено на шимпанзетата - друга статия от 1998 година2 на тема честота на оргазмите сред женските макаци коментира, че "при определени условия нечовешките примати от женски пол могат да изпитат оргазъм". След това авторите добавят, че честотата на тези оргазми е много променлива и зависи от конкретната ситуация. Бих се изненадал, ако някой от четящите в момента не е склонен да се съгласи с едно подобно твърдение.

Никак не е изненадващо и откритието, че полът на сексуалния партньор не е от кой знае какво значение за изпитването на оргазъм сред женските. Връщаме се още по-назад във времето, чак през далечната 1974 година, с една статия, озаглавена Сексуално поведение на мечия макак с акцент върху женския оргазъм между мъжки и женски, женски и женски и мъжки и мъжки индивиди ("Male-Female, Female-Female, and Male-Male sexual behavior in the stumptail monkey, with special attention to the female orgasm")3. С други думи, още през 70-те години на миналия век науката е била наясно, че женските мечи макаци могат да свършват както с помощта на господа, така и с помощта на дами от техния вид.

Дотук с приматите и още съвсем малко наука от изминалото хилядолетие. През 1879 година в American Anthropologist излиза статия, описваща редица примери за нерепродуктивно сексуално поведение4. Тоест, секс и мастурбация за кеф, ще ме прощавате за френския.

Там се говори за неразгонени кучета, които се търкат във "всеки подходящ обект", за котка с "фетишизъм към обувки" и за самозадоволяващи се делфини. Чудех се дали да не ви го спестя, но вярвам, че ще преразгледате отношението си към мъжете, разбирайки, че на този свят има делфини, които влачат със себе си мъртвото тяло на женска, неколкократно съвокуплявайки се с него. Съжалявам, но това е природата.

Червеноклюният биволски тъкач, от своя страна, разполага със "забележителен фалшив фалос"5, което е впечатляващо, предвид факта, че повечето мъжки птици си нямат дори истински фалос. Изглежда, че пенисоподобната издатина на това пернато служи като сигнал за високо качество на спермата и дори не прониква в женската.

За сметка на това мъжкият я търка с него и получава нещо като оргазъм "потръпвайки и добивайки безжизнено изражение". Да, не е ясно дали изживяването е споделено, но вярвам, че отсега-нататък ще използвате израза "нищо човешко не ми е чуждо" по адрес на много други удоволствия, но не и на секса.





Източници:


1. Dr. M. L. Allenm W. B. Lemmon. Orgasm in female primates. American Journal of Primatology Volume 1, Issue 1, pages 15–34, 1981. Article first published online: 2 JUN 2005 DOI: 10.1002/ajp.1350010104

2. Alfonso Troisi, Monica Carosi. Female orgasm rate increases with male dominance in Japanese macaques. Animal Behaviour Volume 56, Issue 5, November 1998, Pages 1261–1266

3. Suzanne Chevalier-Skolnikoff Ph.D. Male-Female, Female-Female, and Male-Male sexual behavior in the stumptail monkey, with special attention to the female orgasm. Archives of Sexual Behavior March 1974, Volume 3, Issue 2, pp 95-116

4. Nonreproductive Sexual Behavior: Ethological and Cultural Considerations. American Anthropologist Volume 81, Issue 1, pages 99-103. Article first published online: 28 OCT 2009

5. Winterbotton, M., Burke, T. &Birkhead, T.R.The phalloid organ, orgasm and sperm competition in a polygandrous bird: the red-billed buffalo weaver. Behavioural Ecology and Sociobiology, pre-published online, (2001).

5 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 07.04.2014|17:03
И на тях като всички живи същества някои плътски удоволствия и емоции не са им чужди.
4
Не е посочен 07.04.2014|16:02
Интересно, не сме единствените развратници на тази земя.
3
Не е посочен 07.04.2014|15:44
Клипчето е много яко, а статията е весело написана.
2
Не е посочен 07.04.2014|14:41
Много забавна статия честно да ви кажа , Кирил Русев ми става любимец вече :)
1
Не е посочен 07.04.2014|10:53
Нормално е животинските видове, също като хората да изпитват оргазъм, все пак и те са живи същества и си имат полови органи, размножават се, не е учудващо и че изпитват удоволствие.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay