Наистина ли на мъжете им се доспива след секс?

Вие кажете, защото науката тъпо и упорито мълчи по този въпрос

Наистина ли на мъжете им се доспива след секс?

Ако някога сте имали удоволствието (или нека просто го наречем възможността) да правите редовен секс с мъж, може би сте успели да забележите, че бързо след това той (мъжът) проявява склонност да заспива бързо и неотклонимо. Или както един от първите изследователи на секса Алфред Кинси пише в своя основоположен труд от 1949 година Сексуалното поведение на мъжа, "Едно от най-широко разпространените следствия от оргазма е отявлената и повсеместна летаргия на тялото." В качеството си на мъж и учен сексолог, Кинси описва това състояние като "спокойствие, мир и задоволство от света".

И докато всички ние познаваме въпросния статус и сме склонни да се съгласим, че той е едно от най-приятните усещания, някакси успяваме да реагираме на него по коренно различни начини. Ако се придържаме към стереотипа, жените го използват като повод за гушкане и интимни разговори, докато мъжете гледат на него като на сънотворно средство. В този смисъл понятието "той спа с мен" понякога е не само образно, но и съвсем буквално.

Какво се случва от експерименталната страна на монетата, така да се каже? Наистина ли сексът кара мъжете да заспиват по-бързо, или по-скоро става дума за някакъв непотвърден от науката, но предаващ се от уста на уста мит. За съжаление наличните към момента данни от опити са меко казано оскъдни или да си го кажем направо - в литературата има публикувано едно единствено изследване от подобно естество.

То е от вече далечната 1985 година и е дело на екип от канадски учени, които набират общо 10 доброволци (5 мъже и 5 жени) за участие в сексуална дейност. Колкото и вълнуващо да ви звучи това, трябва да знаете, че под "сексуална дейност" тук се визира самозадоволяване, при това със сонда, забучена в... мястото, за което се твърди, че не се огрява от слънце и не е предназначено за забучване на каквото и да било.

Всичко това се случва по следната схема. Първа вечер на експеримента: четене на "неутрален материал" в седнало положение в продължение на 15 минути. Сондата се вади и осветлението се гаси. Втора вечер на експеримента: Мастурбиране в продължение на 15 минути без достигане до оргазъм. Сондата се вади и осветлението се гаси. Трета вечер на експеримента: Мастурбиране в продължение на 15 минути с достигане до оргазъм. Вадене на сондата, гасене на лампите, лека нощ деца. Резултати от експеримента: анализът от данните на сондата и няколко показателя за съня на субектите не разкрива какъвто и да било ефект от мастурбацията върху съня. По-точно цитирам: "Тези резултати подсказват, че физиологичните промени, които възникват по време на мастурбацията, с или без оргазъм, нямат особен ефект върху организацията на съня."

Страхотно забавно, ако питате мен. Проблемът с този тип изследвания обаче е, че те доста се различават от реалността. Първо на първо, мастурбацията не е секс. Второ на второ, представете си, че сте мъж. Хайде сега представете си, че сте прекарали три последователни вечери със сонда завряна в задника, като на всичкото отгоре на втората вечер не са ви позволили да свършите, а на третата са дошли да ви изкарат сондата малко след като сте свършили. Не само, че не би ви хванал сън, ами сигурно никога повече няма да си посегнете в този живот, че и през следващите няколко.

Ето защо, аз съм безсилен да отговоря дали и защо на повечето мъже им се доспива след секс. Доколкото мога да съдя от личния си опит, отговорът на първия въпрос е "твърдо не", но аз и по коли и футбол не си падам, което със замах ме изважда от средната статистика...

Източник: Brissette S et al. Sexual activity and sleep in humans. Biol Psychiatry. 1985 Jul;20(7):758-63. 

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay