Учени доказаха, че бракът може да ни спаси от стрес

Учени доказаха, че бракът може да ни спаси от стрес

Идеята, че семейните двойки имат по-малко стрес в живота си, изглежда малко фалшива. Но за щастие има мнение, на което всички можем да се доверим. Според науката обвързването може да понижи нивата ни на кортизол. Така че, ако все още не сте намерили най-доброто средство за облекчаване на стреса, тази опция е подходяща за обмисляне.

Някои от тези, които са казали заветното "да", вероятно си спомнят всички битки или трудности, през които са преминали с партньора си. А при мисълта, че тепърва ни предстоящ още подобни моменти, нивото на стрес може да се увеличи моментално. Ето на пръв поглед е малко странно да се твърди, че животът след сватбата е по-малко напрегнат. Но не можем да отречем,ч е бракът е съпътстван от прекрасни моменти, а те сякаш надделяват над негативизма.

Група изследователи предполагат, че между женени, неомъжени и разведени или вдовици, първата група е по-добре защитена от стрес. За да тестват тази идея, изследователите събират проби от слюнка от 572 възрастни от 21 до 55 години. Те откриват, че женените имат най-ниското ниво на кортизол. Изследователите отбелязват, че най-високото ниво на кортизол е сред онези, които са били женени и които трябва да се справят с развода или смъртта на партньора си.

Интересен факт е, че нивото на кортизола се променя през деня. Обикновено той достига най-високата си точка в момента, в който човек се събужда и продължава да намалява през целия ден. Изследването сравнява също и кортизоловите ритми при участниците и открива, че женените хора показват по-бърз спад в сравнение с други групи.

Ясно е, че стресът не носи нищо добро. Някои източници свързват високите нива на кортизол и неравномерния кортизолов ритъм със сърдечни заболявания и дори рак. Така че е добре да знаете, че бракът може да бъде от голяма помощ при този проблем. Но също така е важно да се има предвид, че това заключение не е лекарство за всички ситуации. Няма е логично да се омъжите за първия човек, когото срещнете или да се опитвате да спасите връзки, които нямат бъдеще. Тези опити е по-вероятно да донесат повече вреда, отколкото полза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay