Спасете се от жегите!

Какво да хапвате, за да ви е хладно

Справянето с жегите може да ви се струва непосилна задача, но ние имаме спасение за вас. Става дума за особено приятното занимание, наречено "хранене". И по-точно нещата, които може да хапвате, за да се разхладите успешно и без климатик.

 

Сигурно веднага пред очите ви се появи огромна купа със сладолед. Само че тя ще ви накара да се чувствате още по-прегрели и от преди. Просто защото в момента, в който хапнете нещо толкова калорично, тялото ви ще покачи температурата си мигновено. Но пък това не означава, че няма храни, които да окажат обратен ефект към организма ви. Ето някои от тях:


Мента

Тя дразни сетивните нерви за студ в устата ви, особено когато се консумира прясна. Друго нейно качество е, че помага на храносмилането, а вкусът ѝ е подходящ за прибавяне към салата със сьомга или пиле.

 

Люти чушки

В държави с горещ климат като Индия и Тайланд, лютите храни са широко разпространени. Неслучайно хората там са ги приели в традиционното си меню – едно от веществата, което се съдържа в лютите чушки, кара тялото ви да отделя пот. Този процес, въпреки че не е особено приятен, всъщност помага на организмът ви да регулира температурата си – така че да не прегрее. Може за обед да хапнете спагети с чили сос или защо не и да отскочите до най-близкия индийски ресторант. Ефектът ще е благоприятен за вашето оцеляване в горещия ден.

 

Зеленчуци и плодове

И то с по-голямо водно съдържание – краставици, репички, ябълки, дини и пъпеши са идеални за летните жеги. Консумирайте ги по отделно или прибавени към някакво ястие. Те ще хидратират вашия организъм и ще възстановят водния му баланс, защото иначе няма как да работят механизмите му за охлаждане.

 

Последният ни съвет е да ограничавате консумацията на месо, тъй като храносмилането му изисква много енергия. При този процес се отделят огромни количества топлина, което се отразява на вашето общо състояние.

 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 12.07.2011|15:28
Когато е жега на вън последното нещо за което мисля когато съм гладна е месо. През летния сезон хапвам повече плодове, зеленчуци и всякаква по-лека храна. Колкото повече се тъпчем с мазни храни, толкова повече риска да ни прилошее се увеличава. Зимата достатъчно преяждаме с месо и тестени изделия, нека поне лятото се разтоварим от тази нездравословна храна.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay