Вкусна картофена супа с праз

Вкусна картофена супа с праз

Тази пикантна супа от праз и картофи може да се остави като обикновена супа или да се пасира и да стане крем супа. Най-вкусната част от тази супа е хрупкавия праз, който се поръсва отгоре. 

Необходими продукти:

За супата:

4 с. л. зехтин

4 стръка праз, измит добре и разделен на бели и зелени части

сол

2 с. л. масло

2 стръка целина, нарязана на ситно

1 филе от аншоа

3 скилидки чесън, накълцан

1/2 ч. л. бял пипер

1 ч. л. черен пипер

1 ч. л. кориандър

1 ч. л. семена от копър

1 кг картофи

4 ч. пилешки бульон

1/2 ч. сметана за готвене

За топинга:

малко сметана

запържен праз

настърган пармезан

крутони

Начин на приготвяне:

Направете запържения праз: Подсушете измития праз с кухненска хартия. В голяма тенджера на умерен огън загрейте достатъчно масло, за да покриете тънко дъното на съда, около 3 супени лъжици. Добавете зеления праз и разбъркайте, пържейки до златисто и хрупкаво, около 6 минути. Прехвърлете пържения праз в чиния и поръсете със сол.

Върнете тенджерата на котлона, добавете още малко масло. Добавете останалия праз, целина и 1 чаена лъжичка сол и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане леко златист и обемът намалее на половина, около 20 минути.

Добавете всички подправки и разбъркайте добре. 

Добавете обелените картофи и бульона и оставете да заври. Оставете картофите да се сварят. 

Свалете от котлона и добавете сметаната. Ако сте решили да правите крем супа, пасирайте. 

Сервирайте супата, като поръсите със запържения праз и малко сметана. Добавете пармезан и крутони.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay