Суха кожа на лице и тяло: Решението

Суха кожа на лице и тяло: Решението

С настъпването на есенните месеци трябва да обърнем по - голямо внимание на кожата си, за да я запазим еластична и мека.Липсата на хидратация може да се изрази по различни начини, започвайки от повърхностно загрубяване, лющене и малки напуквания, до зачервяване, възпаление, постоянна опънатост и сърбеж.Тези състояния на кожата са в зависимост от това, колко е суха и засегнатата зоната.

Първата стъпка към хубава кожа е това  да разберем колко е важно да полагаме ежедневна грижа за нея, Като тя трябва да бъде както външна - така и вътрешна. Пиенето на достатъчно вода видимо ще подобри състоянието й. Следващата стъпка е да определим  какъв тип е тя - суха, мазна или смесена. Това е важно, защото ще ни помогне да направим правилния избор на продукти. Например аз винаги съм си смятала, че кожата на лицето  ми е смесена - логично използвах и такава козметина, но все пак виждах, че лицето ми не е в най-доброто си състояние. Преди време  си направих тест - при специалист, които показа, че всъщност кожата ми е суха.. След като започнах да нанасям точните продукти, всичко се промени. Тя стана много по-еластична, спокойна и естествено мека. Неравенствата  изчезнаха и не се притеснявах да изляза без грим. Тук на помощ дойдоха и етеричните масла, с които "забърках" крем за лице, които нанасях сутрин и вечер, както и лосион, с който почиствах лицето си / след нормалното почистване с мицеларна вода/.

А ето и съставките за  тях:

Лосион за почистване и хидратация: 

90мл. лавандулова/дестилирана вода

5/10 капки безсмъртниче

10 капки здравец

10 капки лавандула

10 капки хвайна

допълва се в 10мл. шише с базово масло от гроздови семки или рициново масло

/Нанасям го с памучен тампон върху вече почистено от грим лице. Без отмиване - така маслата действат по-дълго време/

Крем за лице:

В 10 мл шише се слагат 25/30 капки  етерично масло от здравец, 25/30 капки етерично масло от лавандула и се долива разтопено кокосово масло
/Нанасям го преди да си легна, както и сутрин, като основа за грим/

П.С. Необходимо е да знаете, че през летните месеци кремът за лице трябва да се съхранява в хладилник, или на хладно място, заради кокосовото масло, което се разтапя на температура над 25 градуса.

Колкото до кожата на тялото ми...там ситуацията беше доста по-сериозна. Почти целогодишно имах суха и доста напукана кожа, лющеше се. Използвала съм доста продукти, на различни марки - кремове, бътари, бебешко олио... но нищо не успя да я хидратира така както домашният крем за тяло, който сама сътворих. Той я направи много по еластична и сияйна. Препоръчвам го на всички момичета, които искат  здрава кожа.Не е за подценяване и страхотният аромат, който какаовото масло ни дава, нанесено вечер това е една своеобразна ароматерапия. Също така той е чудесен и за тези, които избягват примеси в състава на продуктите си, защото съставките в него са напълно натурални - без парабени и други химични съединения, които вредят на кожата. И двата крема, според мен, са достъпни, а за качеството - сами ще се убедите. Ето и нужните съставки за домашното хидратиращо олио: 

Крем за тяло:


1/2 чаена чаша кокосово масло
1/2 чаена чаша какаово масло
1/2чаена чаша бадемово масло
Сместта се разтапя на водна баня и се добавят 20капки етерично масло от лавандула. Оставя се за 1 час да се охлади, след което се разбива с миксер.

/Нанасям го на суха и почистена кожа, сутрин и вечер. попива бързо, а аромата се запазва трайно/ 

П.С. Както кремът за лице, така и този, съхранявайте на сухо и студено място. Препоръчвам ви да го сложите в тъмно бурканче, защото по този начин етеричните масла запазват качествата си за по-дълго време.

В следващата " таблица" ще ви покажа и някои признаци на сухата кожа, как лесно да разберете, че вашата е такава. Като искам да подчертая, че това са общоприетите "симптоми". Консултирайте се с вашия козметик или дерматолог, преди да използвате каквато и да е бяла  козметика, за да можа тя да бъде възможно най - полезна за вас. Също така искам да уточня, че кокосовото масло, използвано за крема за лице е с висок комедогенен интекс, иначе казано -  за хора склонни към акне, запушване на пори или друга специфичност на кожата, то може да има "лош", а не 'добър" ефект. Лично при мен, както и при близките ми, използващи го  нямаше такива странични ефекти. Всички сме очаровани от състоянието на кожата си. Подобренията в нея са видими още след 1/2 ползвания.


Симптоми на суха кожа 

Когато кожата започне да губи влага, тя се усеща:
 - опъната
 - загрубяла
Симптоми на много суха кожа:
Ако сухата кожа не е третирана, тя допълнително губи влага и става:
 - много опъната
 - залющена
 - лющеща се
 - сърбяща
Симптоми на груба и напукана кожа:
Конкретни зони от тялото, особено ръцете, краката, лактите и коленете, са предразположени към:
 - силна опънатост
 - силно загрубяване
 - напукване и удебеляване
 - интензивен сърбеж
Сухата кожа на лицето дава усещане за дискомфорт и дори може кожата да изглежда по-стара, отколкото е. Изсушаването на кожата обикновено се проявява по бузите и около очите. Устните често се изсушават, особено през зимата.
Сухата кожа на тялото може да се появи на всякъде, но най-често се появява в областите на ръцете, краката и глезените, които са често изложени на външни фактори, които могат да предизвикат това състояние, като студеното време.
Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay