По-вреден ли е вейпът от пушенето на цигари?

По-вреден ли е вейпът от пушенето на цигари?

Увеличаването на употребата на електронни цигари, особено сред младите хора, е опасна тенденция с реални рискове за здравето. Поради много причини електронните цигари не трябва да се рекламират като безопасна алтернатива на пушенето.

Докато по-малко хора пушат или започват да пушат от всякога, много от тях използват други форми на тютюн и електронни цигари. Увеличаването на употребата на електронни цигари (наричано още vaping) от деца и млади хора през последните години е сериозна заплаха за общественото здраве.

Устройствата, работещи с батерии, се предлагат в много форми и могат да изглеждат като конвенционални цигари, химикалки или дори елегантни технологични джаджи. Потребителите вдишват и издишват аерозол, подобен на пара. Този начин на приемане на никотин крие рискове за здравето както на употребяващите, така и на неупотребяващите в близост.

Много минуси.

Рекламите на електронни цигари твърдят, че устройствата могат да помогнат на хората да спрат да пушат. Но са необходими много повече доказателства, за да се определи дали те са ефективен начин за отказване. Изследванията показват, че потребителите са по-склонни да продължат да пушат заедно с vaping, което се нарича "двойна употреба".

Много хора смятат, че цигарата е по-малко вредна от вейпинга. Въпреки че е вярно, че аерозолът за електронни цигари не включва всички замърсители в тютюневия дим, той все още не е безопасен. Ето само няколко от причините:

  • Повечето електронни цигари доставят никотин, който е силно пристрастяващ и може да навреди на развиващите се мозъци на тийнейджъри, деца и фетуси при бременни жени. Някои видове излагат потребителите на дори повече никотин, отколкото традиционните цигари.

  • В допълнение към никотина, парите от електронни цигари включват потенциално вредни вещества като диацетил (химикал, свързан със сериозно белодробно заболяване), химикали, причиняващи рак, летливи органични съединения и тежки метали като никел, калай и олово. Потребителите вдишват тези токсични замърсители, а тези, които са в близост стават пасивни пушачи.
  • Електронните цигари се свързват с хиляди случаи на сериозни белодробни увреждания, някои водещи до смърт. Докато точната причина все още не е потвърдена, се препоръчва хората да не използват електронни цигари.

Най-голямата заплаха от електронните цигари за общественото здраве може да е следната: Нарастващата популярност на вейпинга може да "ренормализира" пушенето, което е намаляло от години. Обръщането на трудно спечелените печалби в глобалните усилия за ограничаване на тютюнопушенето би било катастрофално. Тютюнопушенето все още е водещата предотвратима причина за смърт и е отговорно за 480 000 изгубени американски живота всяка година.

Заплаха за деца и младежи.

Тютюневите компании искат да привържат новото поколение към никотина и пушенето.

  • Те са похарчили повече от 8,6 милиарда долара за агресивен маркетинг само през 2017 г. Това е повече от 23 милиона долара всеки ден и почти 1 милион долара всеки час!

  • Близо 80% от учениците в средното училище – това е 4 от 5 деца – са били изложени на реклама на електронни цигари през 2016 г.

  • Електронните цигари сега са най-често срещаната форма на употреба на тютюн от деца и тийнейджъри. През 2018 г. употребата от гимназисти в САЩ се е удвоила спрямо предходната година.

  • Много млади хора казват, че са опитвали електронни цигари отчасти заради привлекателния вкус. Повече от 80% от потребителите на тийнейджъри казват, че първият им продукт за електронна цигара е бил ароматизиран.

Необходими са повече усилия и изследвания.

Голяма част от хората се застъпват за по-строги разпоредби, като например:

  • Да се включат електронните цигари в законите без тютюнев дим.

  • Регулиране и облагане на електронните цигари по същия начин, както всички останали тютюневи изделия.

  • Премахване на всички вкусове, включително ментол, които правят тези продукти по-привлекателни за деца и млади хора.

  • Прилагане на новия федерален закон, който повишава минималната възраст за продажба на тютюневи изделия от 18 на 21 години.

Каква е крайната цел?

  • Деца, млади хора и бременни жени не трябва да използват или да се излагат на електронни цигари.

  • Хората, които се опитват да спрат да пушат или използват тютюневи изделия, трябва да опитат доказани терапии за отказване от тютюнопушенето.

  • Хората, които в момента не пушат или не използват тютюневи изделия, не трябва да използват електронни цигари.

Дългосрочните ефекти върху здравето на електронните цигари все още не са добре разбрани. Но науката ясно показва, че вейпингът не е безопасна или здравословна алтернатива на пушенето

Увеличаването на употребата на електронни цигари, особено сред младите хора, е опасна тенденция с реални рискове за здравето. Поради много причини електронните цигари не трябва да се рекламират като безопасна алтернатива на пушенето.
Докато по-малко хора пушат или започват да пушат от всякога, много от тях използват други форми на тютюн и електронни системи за доставяне на никотин. Увеличаването на употребата на електронни цигари (наричано още vaping) от деца и млади хора през последните години е сериозна заплаха за общественото здраве.
Устройствата, работещи с батерии, се предлагат в много форми и могат да изглеждат като конвенционални цигари, химикалки или дори елегантни технологични джаджи. Потребителите вдишват и издишват аерозол, подобен на пара. Този начин на приемане на никотин крие рискове за здравето както на употребяващите, така и на неупотребяващите.
Много минуси. Малко потенциални предимства.
Рекламаторите на електронни цигари твърдят, че устройствата могат да помогнат на хората да спрат да пушат. Но са необходими много повече доказателства, за да се определи дали те са ефективен начин за отказване. Изследванията показват, че потребителите са по-склонни да продължат да пушат заедно с vaping, което се нарича "двойна употреба".
Американската сърдечна асоциация препоръчва доказани методи за успешно отказване от тютюнопушенето .
Много хора смятат, че цигарата е по-малко вредна от пушенето. Въпреки че е вярно, че аерозолът за електронни цигари не включва всички замърсители в тютюневия дим, той все още не е безопасен. Ето само няколко от причините защо:
Повечето електронни цигари доставят никотин, който е силно пристрастяващ и може да навреди на развиващите се мозъци на тийнейджъри, деца и фетуси при жени, които изпаряват по време на бременност. Някои видове излагат потребителите на дори повече никотин, отколкото традиционните цигари.
В допълнение към никотина, парите от електронни цигари включват потенциално вредни вещества като диацетил (химикал, свързан със сериозно белодробно заболяване), химикали, причиняващи рак, летливи органични съединения (ЛОС) и тежки метали като никел, калай и олово . Потребителите вдишват тези токсични замърсители, а тези, които не ги използват, рискуват да бъдат изложени от втора ръка.
Течността, използвана в електронните цигари, може да бъде опасна, дори ако не се използва по предназначение. Деца и възрастни са били отровени чрез поглъщане, дишане или абсорбиране на течността през кожата или очите.
Електронните цигари се свързват с хиляди случаи на сериозни белодробни увреждания , някои водещи до смърт. Докато точната причина все още не е потвърдена, CDC препоръчва хората да не използват електронни цигари.
Най-голямата заплаха от електронните цигари за общественото здраве може да е следната: Нарастващата популярност на вейпинга може да "ренормализира" пушенето, което е намаляло от години. Обръщането на трудно спечелените печалби в глобалните усилия за ограничаване на тютюнопушенето би било катастрофално. Тютюнопушенето все още е водещата предотвратима причина за смърт и е отговорно за 480 000 изгубени американски живота всяка година.
Заплаха за деца и младежи.
Тютюневите компании искат да привържат ново поколение към никотина и пушенето.
Те са похарчили повече от 8,6 милиарда долара за агресивен маркетинг само през 2017 г. Това е повече от 23 милиона долара всеки ден и почти 1 милион долара всеки час!
Близо 80% от учениците в средното и средното училище – това е 4 от 5 деца – са били изложени на реклама на електронни цигари през 2016 г.
Електронните цигари сега са най-често срещаната форма на употреба на тютюн от деца и тийнейджъри. През 2018 г. употребата от гимназисти в САЩ се е удвоила спрямо предходната година.
Много млади хора казват, че са опитвали електронни цигари отчасти заради привлекателния вкус. Повече от 80% от потребителите на тийнейджъри казват, че първият им продукт за електронна цигара е бил ароматизиран.
Необходими са повече усилия и изследвания.
Главният хирург нарече употребата на електронни цигари сред младите хора "загриженост за общественото здраве". Американската сърдечна асоциация споделя това мнение. Ето защо ние се застъпваме за по-строги разпоредби, които:
Включете електронните цигари в законите без тютюнев дим.
Регулирайте и облагайте електронните цигари по същия начин, както всички останали тютюневи изделия.
Премахнете всички вкусове, включително ментол, които правят тези продукти по-привлекателни за деца и млади хора.
Прилагане на новия федерален закон, който повишава минималната възраст за продажба на тютюневи изделия от 18 на 21 години.
AHA подкрепя запазването на регулаторния орган на Администрацията по храните и лекарствата върху електронните цигари заедно с други тютюневи изделия.
Каква е крайната цел?
Деца, млади хора и бременни жени не трябва да използват или да се излагат на електронни цигари.
Хората, които се опитват да спрат да пушат или използват тютюневи изделия, трябва да опитат доказани терапии за отказване от тютюнопушенето, преди да обмислят използването на електронни цигари, които не са доказали своята ефективност.
Хората, които в момента не пушат или не използват тютюневи изделия, не трябва да използват електронни цигари.
Дългосрочните ефекти върху здравето на електронните цигари все още не са добре разбрани. Но науката ясно показва, че вейпингът не е безопасна или здравословна алтернатива на пушенето. Ще продължим да подкрепяме изследванията на последиците за здравето от тази и други тенденции в тютюневите продукти, които имат за цел да се харесат на ново поколение потребители.
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay