Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Трудно ли ви е да се мотивирате и да правите упражнения редовно?

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Ако тренировките предизвикват негативни асоциации в главата ви и се захващате с тях с нежелание, то е време да ги превърнете не в досадно задължение, а в навик, който да изпълнявате с удоволствие.

Следващите съвети ще ви дадат идеи как да останете мотивирани и да тренирате упорито и редовно.

Ставайте по-рано
Колкото и да обичате да се излежавате сутрин в леглото или да си поспивате чак до обяд, ще се наложи да ставате рано. Според проучвания хората, които тренират сутрин, са по-склонни да правят упражнения за по-дълъг период от време, в сравнение с хората, които тренират по-късно през деня.

Причината може да е в това, че докато денят отминава, много неща могат да ви разсеят и да не остане време за тренировката. Направите ли я веднага, след като станете от леглото, няма какво да попречи на плановете ви.

Тренирайте в продължение на поне шест седмици

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

За да почувствате промяна във физическата си форма и да забележите ефекта от тренировките, е нужно известно време. Не се отказвайте само след седмица, защото не забелязвате моментална промяна във външния си вид.

Само ако тренирате малко повече, ще получите "отплата" за усилията си, а в такъв случай няма да ви се иска да се връщате назад и ще сте много по-мотивирани да продължите с тренировките.

Намерете тази активност, която ви кара да се чувствате "в свои води"
Няма значение дали ще се занимавате със зумба, аеробика, йога или катерене. Важното е да намерите активност, която ви освобождава от стреса, и ви кара да се чувствате добре.

Няма смисъл да се насилвате да ходите на фитнес, ако той не ви доставя никакво удоволствие, а гледате на него само като на неприятно задължение.

Ако имате финансовата възможност да си наемете личен треньор, направете го

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Инструкторът може да ви помогне да си набележите цел и да ви покаже как да я осъществите. Често, когато решаваме да тренираме и не виждаме ефект от тренировките, се оказва, че не сме правили правилните упражнения.

Така че е по-добре да се консултирате с професионалист, дори и той да не ръководи упражненията ви постоянно, а да ви помогне само с изясняването на плана за тях.

Тренирайте заедно с други хора
Тренирането с приятели, познати или дори непознати хора ви кара да се чувствате част от общност. Освен това придава чувство на задължение, което не ви позволява да се откажете, защото ще се чувствате сякаш изоставяте хора, които разчитат на вас за морална подкрепа.

Ефектът ще е един и същ, независимо дали ще ходите във фитнес клуб или ще имате един единствен приятел, с когото да споделяте тези занимания.

Тренирайте в удобно за вас време и място
Ако трябва да пътувате дълго време, преди да стигнете до мястото, което сте избрали за тренировка, то желанието ви да спортувате рязко ще спадне. Ако паркът, в който тичате, се намира на един час път от дома ви, трудно ще бъдете постоянни в заниманията си.

Уверете се, че мястото е удобно за вас, близо е до дома ви и не изисква много време, за да стигнете  до него.

Заплащайте за тренировките

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Прекрасно е, че човек не се нуждае от пари за да тренира. Можете да излезете да потичате или пък да правите упражнения в домашни условия.

От психологическа гледна точка обаче, ако плащате за тренировките си, ще бъдете много по-мотивирани, защото ще искате максимално да оползотворите инвестицията си.

Ако не можете да си позволите всеки месец да заплащате за карта за фитнес например, достатъчно е да си вземете нови маратонки, които ще искате да използвате колкото се може по-често.

Не се претоварвайте
Ако се опитвате да правите твърде много упражнения и се претоварвате, ще се изтощите, а и има риск от физически наранявания и травми. Напълно нормално е да имате лека мускулна треска, ако не сте свикнали да тренирате, но ако се чувствате отпаднали и изпитвате болка, това е знак, че трябва да намалите темпото.

Следете резултатите си
Един от начините за мотивация е да записвате ежедневно резултатите в многобройните мобилни приложения за тази цел, и да следите прогреса си. Можете да броите изгубените калории, извървените крачки или направените коремни преси. Съпоставяйки ги със статистиките от предишни дни, ще пожелаете да постигате по-добри резултати и да надминавате себе си.

Свържете тренирането с нещо приятно

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Позволявайте си да гледате любимия си сериал само след като сте тренирали, да слушате определени песни само докато тичате или пък да пиете от любимото си кафе само след тренировка. Свързвайки тези малки неща с физическата активност, мисълта за тренировки няма да ви се струва неприятна.

Поставяйте си изпълними цели
Не си поставяйте твърде амбициозни цели, а напредвайте стъпка по стъпка. Така няма да се чувствате притиснати, а удовлетворението от постигането на мъничките цели ще ви мотивира да си поставяте малко по-големи стремежи и да постигате и тях. Вашата първа цел може да бъде да облечете онази пола, която толкова много харесвате, а седи в гардероба в момента, защото сте качили 2-3 килограма.

Наспивайте се

Превърнете досадните тренировки в приятен навик

Ако ставате рано сутрин, а не сте си отпочинали достатъчно, няма да сте в състояние да тренирате. Нужен ви е достатъчно сън, което значи, че трябва да свиквате да си лягате по-рано. 

Ако тази статия ви е харесала, последвайте Jenite.bg във Facebook.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay