Топ 10: Ежедневните навици, които ни състаряват преждевременно

Вижте кои са те, за да се отървете от тях!

Топ 10: Ежедневните навици, които ни състаряват преждевременно

Появата на бръчки е един от първите признаци на остаряването. С годините видът се променя, кожата губи свежия си вид, а косите побеляват. В този процес няма нищо странно и страшно - трябва да се научим да го посрещаме с усмивка, а не с намръщена гримаса.

При някои жени признаците на остаряването се появяват по-рано отколкото при други. Това може да се дължи отчасти на начина на живот. Има определени ежедневни дейности, които вредят на кожата и на тялото, без дори да го осъзнаваме. Разберете кои са те, за да успеете да предотвратите нежелания ефект, който носят със себе си.

1. Претоварване
Ако списъкът ви с ежедневни задачи никога не е по-кратък от десет точки, то е твърде вероятно да си докарвате допълнително напрежение заради ангажиментите в и извън работно време. Изпълнението на много задължения за кратък период невинаги води до желания резултат, а много често задачите не са довършени докрай или не са приключени ефективно заради малкото време за изпълнението им. Което води до увеличение на стреса.

Проучвания сочат, че стресът предизвиква освобождаването на свободни радикали в организма. Това се молекули, които разрушават клетките и водят до стареене. Затова, вместо да се затрупвате с невъзможен за изпълнение брой задачи, се съсредоточете само върху една, докато не я свършите както трябва. Чак тогава преминете на следващата.

2. Не пренебрегвате десерта

Топ 10: Ежедневните навици, които ни състаряват преждевременно

Освен че добавя допълнителни калории към дневния прием, десертът може да добави и няколко годинки върху лицето ви. "Захарните молекули се закрепят за протеиновите фибри във всяка една от нашите клетки”, твърди Сюзън Стюарт, дерматолог от Калифорния. Този разрушителен процес е известен като "гликация” и "блогарение” на него кожата може да загуби своя блясък.

Освен това той води до появата на тъмни кръгове под очите, както и на бръчки и пори. Затова може би трябва да преосмислите консумацията на сладко, ако искате да запазите младежкия си вид.

3. Спите по-малко от 5 часа на денонощие
Липсата на сън води не само до поява на торбички под очите, но проучвания го обвързват и с по-кратката продължителност на живота. Набавяйте си по 7 часа сън всяка нощ особено ако имате някои от следните симптоми, породени от недостатъчната почивка през нощта: отпадналост, загуба на енергия, повишаване на тегло или пък трудности при съсредоточаване.

4. Прекаленото гледане на телевизия
Проучване на British Journal of Sports Medicine сред 11 000 австралийци на възраст над 25 години установява, че с всеки час, прекаран в гледане на телевизия, хората намаляват средната продължителност на живота си с 22 минути. Освен това тези, които прекарват повече от шест часа на ден в гледане на телевизия, живеят пет години по-малко в сравнение с връстниците си, които не прекарват толкова много време пред телевизора.

Тук проблемът идва не толкова от самото взиране в телевизионния екран, колкото от обездвижването, което го съпътства. "Когато стоиш в едно положение повече от 30 минути, тялото започва да отделя захар в клетките, което често води до покачване на теглото”, твърдят експертите. Затова е препоръчително на всеки 30 минути да правите кратки разходки.

5. Не използвате околоочен крем

Топ 10: Ежедневните навици, които ни състаряват преждевременно

Той спомага за предотвратяването на появата на бръчки. "Кожата около очите е доста по-тънка, затова обикновено първо там се появяват бръки”, казва д-р Стюрт. Ако редовно подхранвате областта около очите с помощта на крем, ще смъкнете години от възрастта си.

Ефективните околоочни кремове съдържат Ретин А - разновидност на витамин А, антиоксиданти, хиалуронова киселина и витамин С. Тези вещества водят до формиране на колаген и еластин за стягане на кожата и премахване на тъмните кръгове около очите.

6. Използвате слънцезащитен крем само през лятото
Това, че не се намирате на плажа, не означава, че слънчевите лъчи не вредят на кожата ви. Ултравиолетовото излъчване е също толкова опасно дори и през останалите сезони. Може да не забелязвате, но то достига до кожата и през облачни и дъждовни дни. Затова е добре да използвате слънцезащитен крем за лице през всяко време от годината - за всекидневна употреба е препоръчително да се доверите на фактор между 30 и 50.

7. Носите прекалено много грим
"Нанасянето на големи количества грим, особено на такъв на маслена основа, води до запушване на порите”, предупреждава Сюзън Стюарт. Като допълнение, прекалената употреба на продукти за грижа на лицето, които съдържат силни аромати, химикали и алкохол, изсушават кожата, като я лишават от нейните естествени масла и причиняват поява на бръчки.

8. Пиете напитките със сламка

Топ 10: Ежедневните навици, които ни състаряват преждевременно

Приемането на тъмни на цвят напитки с помощта на сламка може да спомогне за предотвратяване на петната по зъбите, но то също така може да доведе до поява на бръчки около очите и устните. Същият принцип действа и при тютюнопушенето. Затова пийте течностите само от чаша.

9. Изключвате всякакви мазнини от режима на хранене
"Има мазнини, които са необходими за поддържането на младежки вид”, смята Франси Коен, диетолог от Ню Йорк. Омега-3 мастни киселини са полезни за сърцето и мозъка, а освен това поддържат еластичността на кожата и предотвратяват появата на бръчки. Можете да си ги набавите от рибата, която съдържа повече мазнини (например сьомга и скумрия), и определени ядки (орехи и ленено семе).

10. Неправилната стойка
Приведената позиция на тялото, която често заемаме, докато работим на бюрото или просто използваме компютър, изкривява гръбнака с времето. "Гръбнакът има форма на буквата S, чрез която успява да подкрепя и стабилизира тялото. Лошата стойка нарушава нормалното състояние на гръбнака и в резултат на това мускулите и костите се натоварват допълнително”, казва д-р Джереми Смит, хирург от Калифорния.

Следват болки и отпадналост, а често дори постоянна деформация на гръбнака. Старайте се да стоите в правилна поза - ушите, раменете и ханша трябва да образуват права линия в седнала позиция.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay