10 известни метода за първа помощ, които 90% от хората извършват неправилно

Вижте кои са те и кой е правилният начин

10 известни метода за първа помощ, които 90% от хората извършват неправилно

Познаването на основните методи за първа помощ е много важно, но е от решаващо значение да ги изпълните правилно, за да не навредите на човека, на когото се опитвате да помогнете.

Ето най-разпространените грешки, които хората допускат при оказването на първа помощ:

1. Промиване на рани с водороден прекис, йод и алкохол може да бъде опасно

Какво не е наред с това: Пероксидът разрушава клетките на съединителната тъкан, пречейки на раната да зарастване. Йодът и алкохолът изгарят здравите клетки и могат да предизвикат болка, шок и изгаряния, ако се прилагат върху раната.

Правилно: Измийте раната с чиста питейна вода или преварена вода и след това нанесете лечебен мехлем с антибиотик. Лепенка или превръзката не трябва да се прилага, освен ако не е абсолютно необходимо, в противен случай раната ще се намокри и ще отнеме повече време, за да зарастне.

2. Сърдечните масажи могат да доведат до фрактури на ребрата и увреждане на белите дробове

Какво не е наред с това: Сърдечните масажи могат лесно да доведат до счупени ребра, които могат сериозно да увредят белите дробове и сърцето.

Правилно: Трябва да правите сърдечни масажи, само ако сте сигурни, че човекът няма пулс, не диша и няма лекар наоколо. Докато един човек се обажда на линейка, друг прави сърдечни масажи с ритъм от 100 на минута. За бебета това се прави с пръсти и с друг ритъм.

3. Парацетамолът може да доведе до чернодробни проблеми

Какво не е наред с това: Парацетамол или ацетаминофен облекчава болката и възпалението и е част от много популярни лекарства. Предозирането му обаче може да причини чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Правилно: Измерете внимателно дозата. Максималната еднократна доза за възрастни е 1 g (4 g на ден). Ацетаминофен присъства в много лекарства, особено анти-грипни, а комбинирането на лекарства може лесно да доведе до предозиране и последствията от него.

4. Не навеждайте главата си назад и не лягайте, когато ви тече кръв от носа

Какво не е наред с това: ако направите това, кръвното налягане в главата ви се покачва. Не можете да знаете колко опасен е епизодът на кървене, така че кръвта може да попадне в белите ви дробове или да предизвика повръщане.

Правилно: Задръжте главата си изправена, за да намалите налягането, нанесете студен компрес и след това запушете ноздрата си с пръст за 15 минути. Направете същото с другата, докато дишате с устата си. Ако кървенето не спира, повторете. Ако отново не спре или ако е причинено от нараняване, обадете се на линейка.

5. Не изваждайте ранени при ПТП от колата и не ги намествайте в "по-удобна" позиция

Какво не е наред с това: Повечето смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия възникват поради наранявания на врата и гръбначния стълб. Най-малкото движение в опит да помогнете на пострадалия може да го убие или да го парализира.

Правилно: ако човекът е ранен с риск от травма на главата, шията или гръбнака (например, те не усещат крайниците си, но няма кръв), се обадете на линейка и наблюдавайте дишането на жертвата, докато дойдат лекарите.

6. Не трябва да приемате лекарства, предизвикващи повръщане, в случай на сериозно отравяне

Какво не е наред с това: Еметичните лекарства могат да причинят изгаряне в хранопровода и да направят място на отровата да попадне в белите дробове.

Правилно: При съмнение за отравяне, обадете се на линейка, опишете симптомите и вероятния източник на отравяне и запишете предписаните действия. Не се опитвайте сами да прецените опасността или да търсите съвет в интернет: свръхдозата с наркотици или интоксикацията с алкохол може да бъде толкова опасна, колкото и да изпиете чаша бензин. Без квалифицирана помощ жертвата може да умре в рамките на един час.

7. Стягането за спиране на кръвта може да доведе до ампутация

Какво не е наред с това: неправилно или ненужно стягане може да доведе до излишно напрежение в крайниците. Това не спира кървенето, но пречи на кръвообращението, което води до некроза.

Правилно: Сложете голяма стерилна марля или чиста кърпа на раната и натиснете силно - това трябва да е достатъчно, докато пристигне линейка. Единственото изключение е сериозно кървене, при което рискът от смърт е по-висок от този за загуба на крайниците.

8. Не поставяйте лъжица в устата и не дърпайте езика на припаднал човек

Какво не е наред с това: Когато е в безсъзнание, човек може да глътне или да се задави с предмет, който има в устата си, в опитите си да защити езика си.

Правилно: Човекът може да започне да трепери неконтролируемо и дори да се придобие лилав цвят, но пристъпите са самоограничаващи се и тялото не е в състояние да причини много вреди на себе си. Трябва само да се обадите на лекар и да сте сигурни, че лицето диша нормално.

9. Ако сте ухапани от змия или отровно насекомо, не изсмуквайте отровата

Какво не е наред с това: Отровата става още по-силна, когато се смеси със слюнката ви. Това ще ускори отравянето и може да доведе до оток на белия дроб и сърдечна недостатъчност.

Правилно: Ако ухапването в на крайник, легнете така, че въпросният крайник да не е под сърцето. Обадете се веднага на бърза помощ и подробно опишете какво се е случило.

10. Не карайте болен или ранен човек до най-близката болница

Грешно: Да закарате ранен човек до най-близката болница.

Правилно: Извикайте линейка, опишете ситуацията и слушайте внимателно оператора, който ще ви обясни точно какво да направите. Не всяка болница има необходимите медикаменти, специалисти или оборудване, а транспортът може да се окаже прекалено опасен.

Как правилно се поставя инжекция:

Грешно: Слагане на инжекция в напрегнат мускул, като забивате иглата прекалено дълбоко или прекалено близо до кожата

Правилно: Първо дезинфекцирайте ръцете си и мястото, на което ще поставяте инжекцията. При поставяне на инжекция в седалището, разделете мускула мислено на 4 части. Трябва да поставите инжекцията в горната дясна част, за да не засегнете седалищния нерв. След като приключите поставете памучен тампон, напоен със спирт.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay