5 метода за постигане на идеален хормонален баланс

Човешкото тяло е крехка екоситема, която трябва да се поддържа постоянно, за да може да функционира правилно

5 метода за постигане на идеален хормонален баланс

 Храните, добрите и вредните навици влияят на цялостното ни здраве, включително и на регулацията на хормоналните ни нива. А неконтролируемото им бушуване е също толкова опасно, колкото и занижените им стойности. За щастие, учените са разкрили множество естествени начини, по които да ги балансираме, така че организмът ни да бъде винаги във форма.

Тестостерон

Най-добре познатият мъжки хормон, тестостеронът, е отговорен за оформянето на характерното за мъжете полово развитие през младостта. Освен това обаче той оказва пряко въздействие върху увеличаването на мускулната маса и сила, както и на костната плътност. Други характерни функции за тестостерона са увеличаване на либидото и агресивността.

Соевите продукти, като едамаме и тофу, химически избеленото бяло брашно и прекомерната употреба на алкохол водят до рязък спад на хормона. Списанието обаче посочва и как мъжкият хормон може да бъде стимулиран. За целта е нужно мъжете да превърнат в свои първи приятели гроздето (не виното от него!), рибата тон, грейпфрутите, червеното месо и яйцата.

Естроген

Правилното хранене играе важна роля и за баланса на естрогена – женския хормон, който регулира менструалния цикъл, влияе на растежа на бюста и пази костите и при двата пола. Американския сайт за фитнес препоръки и здравословно хранене "Livestrong” подчертава, че нивата на естроген или по-точно завишените им стойности имат ключово значение за метаболизма в женското тяло и са една от основните причини за затлъстяването.

За контролът на естрогена, а с него и на теглото на жените, е необходимо в менюто си да включат задължително пълнозърнести храни, соя, пресни плодове и кръстоцветни зеленчуци (особено броколи, карфиол и зеле).

Адреналин

Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта. При състояние на напрежение или стрес секрецията на адреналин и норадреналин се повишава. Това може да доведе до замаяност, постоянно раздразнение, липса на спокойствие и други симптоми, свързани с безпокойството. За да го контролираме, трябва да се научим да контролираме и стреса, на който се излагаме.

Някои естествени методи за редуциране на стреса включват медитация или физическата активност. Антистресовите храни също могат да спомогнат за баланса на адреналина в организма ни. Такива са комплексните въглехидрати (овесени ядки, хляб), цитрусовите плодове, спанака, ядките и прясното мляко.

Кортизол

Кортизолът е още един хормон, свързан със стреса. Вследствие на отделянето му в тялото се случват редица процеси, които да го подготвят за стресова ситуация: увеличава се кръвното налягане, кръвната глюкоза и се потиска действието на инсулина. Освен това, той афектира и желанието ни за секс, имунната и храносмилателната ни система. Чесънът е една от храните, участващи активно в поддържането на нормалното ниво на хормона в кръвта. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, който е добре известен със своето антиоксидантно действие. Ако нивата на кортизол в кръвта ви са завишени обаче, трябва непременно да се сбогувате със захарта, шоколада и кафето.

Инсулин

Основната функция на инсулина е понижаване нивата на кръвната захар. Осъществявайки я, той блокира процесите на разграждане в тялото и активира тези на изграждане, затова неслучайно е считан за най-анаболния хормон в човешкия организъм. Затова и спортуването, което повишава нивата на инсулин, е препоръчително за диабетици. За да балансираме нивата му в кръвта си, специалистите препоръчват да наблягаме по-често на плодове с високо съдържание на фруктоза и богати на фибри храни.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay