5 неща, които да направите, когато сте изтощени

Без значение дали работите 80 часа на седмица в офис или 168 часа вкъщи като домакиня, в даден момент, всеки се изтощава

5 неща, които да направите, когато сте изтощени

И когато веднъж се случи това е трудно да се възстановите, без драстична промяна. Винаги можете да смените работата си или да наемете детегледачка, но има някои неща, които може да пробвате преди това. Просто се нуждаете от малко презареждане, за да се върнете към нормалния ритъм. Ако постоянно се чувствате изморени, унили, отпаднали, депресирани, най-вероятно сте на прага на силите си.Ето няколко неща, които ще помогнат да влезете пак във форма:

1. Отидете на почивка Това е очевидно решение на проблема, но защо още не сте го направили? Да, всичко ще се разпадне ако отидете на почивка. Нямате пари или свободно време, но ако не си починете може да стане много по-зле. Всеки човек се нуждае от почивка поне веднъж в годината. Повярвайте, всичко ще бъде същото, когато се върнете. Светът няма да се е разрушил. Ако не можете да си го позволите, разгледайте за по-евтина почивка. Например къмпингуването на плажа може да бъде много забавно. Има дестинации, за които няма да изразходите дори един резервоар гориво, така че не е задължително почивките да са скъпи. Всъщност колкото по-непринудено и по-евтино е едно пътуване, толкова по-хубаво е то.

2. Правете само необходимото Трябва да правите хиляди неща на ден. Но тук е уловката, всъщност не трябва да ги правите всеки ден. Има много неща, които можете да спрете да вършите за една седмица, докато си починете и да ги свършите следващата седмица. Това ще ви спести много време. В това свободно време правете каквото искате-приемете го като ваканция. Ако няма на кого да прехвърлите задачите си, просто не ги правете.

Единствената работа, която не можете да отложите е да нахраните децата. Всичко друго може да почака. Поне за една седмица спрете да пускате пералня, да чистите къщата, да проверявате и-мейла си и да приготвяте сложни ястия. Харесва ли ви идеята? Цяла седмица гледайте телевизия, четете книги и си почивайте. Да, пералнята ще бъде препълнена, къщата ще бъде ужасно мръсна, но вие ще се чувствате по-добре.

3. Наспивайте се Добрият сън е много важен за здравето. А и ако се наспивате добре, на следващия ден ще вършите работата си по-лесно. Има много фактори, които влиаят на добрия сън. Например качествените матраци и възглавници, добрата тренировка, подходяща температура-не трябва да е нито много горещо, нито много студено, избягването на тежка храна и кофейн преди заспиване. Сънят е много важен за организма, така че се наспивайте добре.

4. Правете нещата, които обичате Колко често правите нещата, които обичате? Мислите си, че нямате време за тях, но истината е, че сте изтощени и нямате енергия за тях. През седмицата, в която си почивате, практикувайте хобито си. А ако нямате такова, ето няколко предложения: четене на книги, свирене на музикален инструмент, фотография, плетене и др. Животът често ни отдалечава от нещата, които обичаме. Върнете се към тях.

5. Спрете да мислите за себе си Когато сте изтощени, спрете да мислите за себе си и за проблемите си. Срещайте се с други хора и мислете за тях, а не за собствените си проблеми. Прекарвайте повече време със семейството си и не мислете за работа. Вината за вашата умора може да е на шефа ви, на съпруга ви, на колегите ви. Но най-важния фактор сте вие и това е единственото, което можете да промените. Променете всичко, което ви изморява и ви кара да се чувствате зле. Ще бъдете благодарни на себе си!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay