Ябълков пай

Ябълков пай

Ябълковият пай е американска класика и въпреки че не е български десерт, е изключително вкусен. А това е най-добрата рецепта:

Необходими продукти: 

За коричката:

3 ч. брашно

1 ч. масло

2 с. л. захар

1/2 ч. л. сол

1 ч. л. оцет

8 с. л. студена вода

За пълнежа:

1,5 кг ябълки, обелени и нарязани на тънко

2 ч. л. лимонов сок

2/3 ч. захар

2 с. л. брашно

1 ч. л. канела

1/2 ч. л. ванилия

1/4 ч. л. сол

2 с. л. масло

1 разбито яйце с малко вода

захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

Преди да започнете сложете маслото и брашното във фризера за 30 минути. 

С помощта на миксера, разбийте брашното със захарта и солта. След това добавете маслото и разбийте. След това добавете оцета и водата, без да изключвате миксера. Тестото трябва да бъде ронливо, а не лепкаво. 

Върху набрашнена повърхност сложете тестото и го разделете на 2 топки. Разточете ги, за да станат като дискове. 

Увийте ги с прозрачно фолио и ги сложете в хладилника за поне 2 часа. 

Разточете тестото и сложете едната част във формата за пая и го притиснете към дъното. 

Сложете го в хладилника. 

Направете пълнежа: В голяма купа сложете ябълките, лимоновия сок, захарта, канелата, ванилията и солта и разбъркайте добре. 

Прехвърлете пълнежа върху подготвената коричка и сложете маслото. 

Загрейте фурната на 200 градуса. 

Нарежете останалото тесто на ленти и покрийте пая, като ги кръстосвате.

Намажете пая с разбитото яйце и поръсете със захар. 

Печете около 20 минути, след това намалете фурната на 150 градуса и печете още 40 минути. 

Оставете да се охлади за поне 2 часа преди сервиране. 

Ябълков пай

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay