Темпе срещу тофу: кое е по-здравословно?

Темпе срещу тофу: кое е по-здравословно?

Вече на пазара има толкова месни заместители, подходящи за вегани и вегетарианци, че може да ви се завие свят. Храни като темпе и тофу са страхотен начин хората, които не ядат месо, да си набавят протеини, но здравословни ли са и кой е по-добрият вариант- темпе или тофу?

Какво точно е тофу?

Тофу е популярна алтернатива на месото, на базата на соя. Белите блокчета варират от копринено и меко до твърдо. А приготвянето на тофуто много прилича на приготвянето на сирене: то се преработва чрез варене на неферментирало соево мляко и след това се пресова. Тофуто се счита за храна, която е минимално обработена, за разлика от много други соеви продукти.

Тофуто е една от малкото храни на растителна основа, които са пълноценен източник на протеини. То съдържа всички аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, за да създаде мускули, хормони и антитела. Плюс това, естествено е с ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържа холестерол.

Що се отнася до тофуто, преработката всъщност натрупва хранителното съдържание. Соята може да бъде преработена или с магнезиев хлорид, или с калциев сулфат, които допринасят или с магнезий, или с калций. Може да съдържа 775 мг калций и 66 мг магнезий в зависимост от начина на обработка.

Хранителна стойност на 100 грама тофу:

Калории: 94

Мазнини: 5 грама

Протеин: 9 грама

Въглехидрати: 2 грама

Фибри: 2 грама

Захар: 0 грама

Натрий: 12 мг

Калций: 176 мг

Желязо: 2 мг

Калий: 147 мг

Какво е темпе?

Темпе е друг подходящ за вегетариани и вегани протеин, но има една стъпка в приготвянето му, която го отличава от тофуто. За да се направи темпето, соята се сварява, ферментира и след това се прави на бучка. Допълнителни пълнозърнести съставки, като кафяв ориз, киноа, просо, ленени семена и сусамово семе, също могат да се добавят в сместа. Темпе съдържа съставки, които могат да понижат холестерола.

Ферментиралата соя балансира полезните бактерии в червата ви, които могат да укрепят имунната ви система, да поддържат здравето на стомаха ви и да предпазват кръвоносните съдове от възпаления.

Темпе е друг пълноценен източник на протеини. Освен това съдържа около 10 процента от дневните ви нужди от калций и желязо. Ако соята се преработи с магнезиев хлорид, темпето може да съдържа и значително количество магнезий.

Хранителна стойност на 100 грама темпе:

Калории: 195

Мазнини: 11 грама

Протеин: 20 грама

Въглехидрати: 8 грама

Фибри: 0 грама

Натрий: 14 милиграма

Калций: 96 милиграма

Желязо: 2 милиграма

Магнезий: 77 милиграма

Калий: 401 милиграма

Тофу срещу темпе: Кое е по-здравословно?

Тофу и темпе се приготвят на основата на един продукт: соя. Те са много сходни, но процесът на ферментация помага на темпето да поеме водеща роля в хранителните ползи. То съдържа повече протеини, диетични фибри и витамини в сравнение с тофуто. Освен това то е по-малко обработено, така че темпе се счита за по-здравословно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay