Токсични неща, които замърсяват дома ви

Токсични неща, които замърсяват дома ви

Като цяло всеки от нас се опитва да направи дома си да изглежда и мирише възможно най-добре. Искаме нашето пространство да бъде чисто и безопасно. В опит да изпълним тази задача обаче, ние използваме различни предмети, които в крайна сметка замърсяват домовете ни. 

Ето кои са нещата, които имаме вкъщи, но ни вредят:

1. Камини и пещи

Камините и пещите могат да замърсят въздуха във вашия дом, което в крайна сметка може да засегне дихателната ви система. Според имунолога Шийла Каин димът, произведен от камините, съдържа частици, които могат да попаднат в очите и белите дробове, което от своя страна може да причини алергии, дразнене, кашлица и дори бронхит.

2. Матраци

Въпреки че са най-добрите ни приятели, когато става въпрос за почивка, матраците също са идеалният начин да оставите замърсяването да влезе в къщата ви, без дори да го забележите. По време на тяхното производство към матраците се добавят огнеупорни елементи, за да се предотврати запалването им; тоест химичното натоварване е изключително голямо, но без мирис, така че едва ли някой знае, че вдишва тези химикали по няколко часа на ден. За да се противодейства на този ефект, препоръчително е да проветрявате спалнята си всеки ден след ставане.

3. Дрехи, почистени на химическо чистене

Изпращането на дрехите ви на химическо чистене е може би едно от най-добрите усещания за всеки човек, който обича чисти дрехи. Едва ли има нещо по-удобно от това да се отървете от отговорността да перете тонове дрехи вкъщи. Прибягването до тази услуга обаче може да навреди на вашето здраве. По време на процеса на пране се използва вещество, наречено перхлоретилен, което е изключително опасно за вашето здраве, така че е препоръчително дрехите да се проветряват добре, преди да ги приберете в гардероба.

4. Продукти за лична хигиена

Всички кремове за тяло, пасти за зъби, шампоани, дезодоранти, гелове и други почистващи продукти, които сме свикнали да виждаме и използваме всеки ден, са направени с огромно количество химикали и консерванти, които в крайна сметка могат да повлияят както на нашия дом, така и на тялото ни. Идеалното нещо би било да замените тези индустриализирани продукти с други, които са по-естествени и не съдържат химически консерванти.

5. Килими 

Тези декоративни елементи са много популярни, защото могат да превърнат всяка стая в елегантно, уютно място, но могат да бъдат и много вредни, когато хигиената не се приема сериозно. Някои килими могат да отделят токсични газове, които представляват опасност за хората в дългосрочен план. Също така, някои от най-често срещаните микроби и замърсители, открити в килимите, са: прахови акари, алергени от хлебарки, мухъл, прах и др.

6. Четки за зъби

Въпреки че четката за зъби е съществен елемент от ежедневната хигиена, тя е и място, където микробите и бактериите могат много лесно да се натрупват. Това е идеалното място за тях да растат: постоянно е влажно, винаги е в банята и не всеки сменя четките си за зъби често. Добре е да не слагате четката си в кутия, защото тава влагата се задържа още повече.

7. Климатик

Повечето хора включват климатика и затварят всички прозорци, за да "студеният въздух не излиза навън и топлият въздух да не влиза". Това, което малко хора знаят, е, че това има негативно влияние върху качеството на въздуха, който дишате у дома. Това е така, защото да си вътре в затворено пространство означава, че дишаш въздух, който е бил замърсен отново и отново. Освен това почистването на този полезен уред е от съществено значение, тъй като прахът и бактериите често се натрупват върху него и рециркулират във въздуха.

8. Тамян и освежители за въздух

Тамян, ароматни свещи и освежители за въздух отделят значително количество дим, който изпълва къщата ни с много приятна миризма. Като се има предвид това, същият дим, който маскира лошите миризми, също попада в дробовете ни и в крайна сметка причинява много щети на тялото ни. Вдишването на химикалите в тези елементи може да предизвика здравословни състояния, като астма, в бъдеще.

9. Козметика

Средно всеки ден жените използват 12 продукта, съдържащи 168 различни съставки. Мъжете, от друга страна, използват 6 продукта дневно с 85 различни съставки. Въпреки че проучването, което открива тези резултати, взема предвид както продуктите за лична хигиена, така и продуктите за красота, добре е да запомните, че по-голямата част от продуктите за красота съдържат силни химикали, като живак, които могат да доведат до сериозни заболявания.

10. Кърпи

Излизането от душа и използването на мека, чиста кърпа, за да се изсушите, е едно от най-прекрасните неща в живота. Но малко хора знаят, че този прост предмет от ежедневието обикновено е пълен с микроби и може би дори с фекални бактерии. Тъй като кърпите винаги са в банята, те са изложени на влага, акари и микроби. Те могат също да съдържат остатъци от кожата, слюнка и други телесни секрети. Кърпите трябва да се перат много често и е страхотно, ако можете да ги сушите на слънце.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay