Трик за почистване на банята

Трик за почистване на банята

Чистотата на банята е нещо изключително важно. Освен че е по-приятно да се използва баня, която блести от чистота, е и много по-безопасно, защото сме сигурни, че всички бактерии са изчезнали. А ако успяваме да почистваме банята добре, с малък бюджет и минимални усилия, това вече е сбъдната мечта. За щастие, има такъв начин и това е добре познатата комбинация амоняк и водороден пероксид, които можете да закупите от най-близката аптека. 

Ще ви споделим една рецепта за почистване, която ще направи  живота ви много по-лесен. 

Водородният пероксид е вълшебно антимикробно средство

Водородният пероксид е известен с лечението на порязвания и рани и всъщност може да бъде чудесен помощник в къщата. Благодарение на своите противогъбични и антимикробни свойства, той унищожава бактерии, мръстоиите и лошите миризми. Може да се използва за почистване на съдове за готвене, килими и плочки; за избелване на домашен текстил и спално бельо; и да премахнете варовика и жълтите петна от мивката, банята и тоалетната.

Амонякът разтваря мазнини и петна от масло

Известно е, че домакинският амоняк е силен почистващ препарат, тъй като помага за премахване на мазнини и масла чрез разграждането на клетъчните протеини. Много почистващи препарати за вани, подове и прозорци го съдържат като активна съставка. Но въпреки че е високоефективно почистващо средство, той е отровен и много опасен, ако влезе в контакт с очите или кожата или ако се вдиша. Ето защо амонякът никога не трябва да се комбинира с други химикали, тъй като може да бъде много вреден.

Ще излезе по-евтино, отколкото закупуването на почистващи препарати

Препаратите не са никак евтини, а истината е, че свършват много бързо. Така че, ако искате да не ви излиза толкова скъпо и да не използвате препарати с химикали (ако имате алергии), може да заложите на водородният пероксид и амоняка. По-евтино е и по-малко опасно, ако го използвате правилно. 

Ето как да приготвите разтвора:

100 мл амоняк (10%)

100 мл водороден пероксид (3%)

Вземете пластмасова бутилка с пулверизатор или стъклен буркан, изплакнете го под течаща вода и го избършете с хартиени салфетки или кърпа.

Сложете гумени ръкавици, маска и за предпочитане предпазни очила, преди да излеете амоняка в бутилката.

Добавете водородния прекис към амоняка на тънка струя.

Смесете всичко като внимателно разклащате бутилката.

Напръскайте замърсените места и оставете за 10-15 минути.

Изплакнете с течаща вода.

Добрата вентилация и маската са задължителни

Амонякът може да бъде отровен, така че за да го използвате у дома, ще трябва да отворите всички прозорци, да сложите маска и гумени ръкавици, бързо да нанесете сместа във ваната, мивката или тоалетната и да излезете от стаята (можете да отидете в друга стая, балкон или навън) и дръжте други членове на семейството и домашни любимци далеч от банята.

След като сместа се отмие старателно, винаги е добра идея да се проветри добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay