6 фрази, които трябва да си забраните на работното място

Защото понижават доверието в уменията ви

6 фрази, които трябва да си забраните на работното място

За да бъде продуктивен и успешен на работното си място, един работник трябва да бъде с чисто съзнание. Да бъде наясно с работата, която върши, и да умее да се адаптира към новости и непознати обстановки и ситуации. А мотивацията често идва от нашето собствено усещане за света.

След като наскоро ви представихме кои са фразите, които добрият мениджър никога не трябва да изрича, днес ще обърнем внимание на онези мисли, които демотивират служителя и освен това го принизяват в очите на шефовете. Кои са думите, до които един уважаващ себе си и своята професия човек никога не трябва да прибягва?

Ще надникнем в книгата на Дарлийн Прайс, озаглавена "Добре казано! Презентации и разговори, които носят резултати" (Well Said! Presentations and Conversations That Get Results). В нея авторката посочва кои са фразите, които никога не трябва да използвате на работното място. Ние ще ви представим шест от тях.

1. "Не мога да го направя”
Изречения от типа "Това е невъзможно да бъде изпълнено” и "Няма как да се справя с тази задача” трябва завинаги да изчезнат от речника ви. Дори и поставеното ви задължение да ви се струва изключително трудно в началото, се заемете с това да намерите начин да го изпълните. Негативизмът, който влагате веднага, не говори добре за вашата мотивиранот и желание за успех.

2. "Трябваше да…”, "Можеше да…”
Особено когато са насочени към друг човек, тези фрази са израз на порицание и обвинение за вече приключила задача. Ако не ви харесва начинът, по който ваш колега е изпълнил някаква задача, по-добре е да го помолите да ви обясни защо е избрал точно този подход. Може пък точно той да се окаже правилният.

Тези думи не би трябвало да бъдат използвани и за собствената ви работа. В случай че вече сте приключили с даден проект, но се сещате, че е можело да включите още някакъв елемент в него, го запазете като бележка за следващия ангажимент. Ако шефовете ви виждат, че се съмнявате в работата си и не оценявате постигнатия резултат, няма да ви имат доверие.

6 фрази, които трябва да си забраните на работното място

3. "Това не е моя отговорност”
Всеки началник мрази да чува от подчинените си, че задачата, която им е възложена, не попада в техните задължения. "Не ми плащат, за да се занимавам с това” е фразата, която всеки шеф мрази. Ако попаднете в ситуация, в която ви възложат работа, която не е от вашия ресор, най-добре се опитайте да я изпълните, без да се оплаквате. Щом са избрали именно вас за нейната реализация, значи ви имат доверие и смятат, че сте достатъчно способни, за да се справите с нея.

4. "Може идеята ми да не е добра, но…”
За да убедите околните да се вслушват в мнението ви, трябва да бъдете категорични в позицията си. Ако имате по-добра идея или искате да предложите друг подход към изпълнението на задача, давайте направо. Фрази от типа "Не съм сигурен/на дали това е добра идея” лишават силата на думата ви, защото насочват към усещането, че самите вие се съмнявате в нея.

5. "Ще опитам”
Това изречение внушава чувството, че работата може и да не бъде свършена. Никой началник не иска служителите му просто да опитват, а да бъдат убедени, че ще се справят със задачата в момента на нейното възлагане.

6. "Мисля, че…”
Кое от двете твърдения ви се струва по-ефективно: "Мисля, че може би ще харесате предложението ми” или "Убеден/а съм/вярвам, че ще одобрите идеята ми”? Разликата между "мисля” и "убеден съм” може да бъде фундаментална, защото внушава усещането, че сте сигурни в това, за което говорите, и нямате никакви колебания, че именно вашето предложение е правилният избор. Същото е положението и при "може би ще харесате” и "че ще одобрите”. Второто изречение е силно и категорично, а първото е просто неубедително.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay