Фънк разговор

Диджей, пианист и продуцент - унгарецът Opolopo идва у нас за парти с Рут Колева

Opolopo е йорубска дума със значение на "изобилие”, а продуцентът от Скандинавия Peter Major е избрал да се скатае зад този псевдоним, заради супер разноликата музика, която създава. Той си играе със стилове като фънк, джаз и соул, а парчетата му често звучат като космическа музика от бъдещето.

Ако се чудите защо ви разказваме за този симпатичен музикант, родом от Унгария, ще ви споделим, че точно той ще кацне на родна земя след броени дни. Причината е общият проект с талантливата Рут Колева и фънк дивата Amalia, с която често колаборират. Съвместното им парти носи името Future Soul Divas, и ще се състои на 10-ти декември в Sofia Live Club.

Заинтригувани от "продуцентът на бъдещето” Opolopo, успяхме да се докопаме до него.

Питър, идваш в България за пръв път. Знаеш ли нещо за страната ни?

Знам много малко, но ще се радвам да опозная България повече, когато пристигна. Чувал съм за красивото ви Черноморие и за това колко дружелюбни сте.

Роден съм в Унгария, а преходът от комунизъм към капитализъм бе труден и за двете държави, така че очаквам да видя една позната среда.

Къде се срещна с Рут Колева?
Запознахме се онлайн, в социалните мрежи. Смятам, че притежава много красив и силен глас!

Смятате ли да създадете нещо заедно?
Не сме го обсъждали все още, но човек никога не знае.

Музиката ти е микс от различни стилове. Определяш ли се като експериментатор, когато създаваш нови парчета?
Да, донякъде. Обичам разнообразието и нямам намерение да си поставям граници само в един стил. Най-много се влияя от соул и груув музиката, затова често траковете ми се характеризират с тези два стила.

А авантюрист ли си в живота?
Всички музиканти сме! Обичам да пътувам, да се запознавам с нови хора и култури, да опитвам всичко, което ми поднесе животът. Въпреки това, понякога просто ми се иска да си остана вкъщи, където е най-спокойно и сигурно.

Какво е отношението ти към комерсиалната музика и всички тези лъскави "звезди”, които ни показват медиите?
Нека да го коментирам така: това определено не е моят стил. Тъжното е, че все по-малко пари се наливат в музикалната индустрия. Само най-комерсиалната музика, която достига до най-голям брой хора, успява да се докопа до телевизионния екран и останалите медийни канали.

От друга страна, силата на традиционните медии намалява, което води до изравняване популяризирането на различните музикални стилове. Проблемът е, че толкова много музиканти се борят за публичното внимание, че понякога прекаляват с показността. Надявам се качеството и постоянството да доведат до правилните резултати в дългосрочен план.

Не би могъл да живееш без...
Интернет, моят компютър, шоколад и любов - разбира се, не е задължително да спазваме този ред.

Можете да чуете Opolopo в SoundCloud профила му, където често качва нови миксове. За реално преживяване той ще се качи на сцената на Sofia Live Club тази събота. Начало - 22ч., билети - в мрежата на Eventim.  

8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay