Баба Коледа

Жените, които раздават подаръци

Баба Коледа

Бяхме забравили, но тази седмица си поговорихме с децата и те ни припомниха - като малки си мислехме, че Снежанка е дъщеря на Дядо Коледа (Дядо Мраз). На моменти може би дори сме бъркали тази Снежанка с чернокосата и аленобуза принцеса от приказката. Нали и там има джуджета, само че по-малко, отколкото в работилницата за подаръци. Не си спомням обаче да сме говорили за Баба Коледа, а днешните малчугани много добре я познават. Описаха я като "жената на Дядо Коледа, която си седи вкъщи и си плете". 

Нали сме възрастни, все трябва всичко да знаем и да го проверим в Google. Така и направихме. Поразровихме се по въпросите относно семейното положение на добрия старец - все пак, той е богат, известен и щедър. С две думи, добра партия и не може да няма жена! Ето какви интересни неща открихме за "Баба Коледа": 

Мисис Клаус 
Има различни варианти за малкото ѝ име, така че предпочитаме да не заемаме категорична позиция по този въпрос. Тя наистина е съпруга на Дядо Коледа, но очевидно са се срещнали на по-късен етап от вечния му живот. Както знаем, образът на Санта Клаус произхожда от различни традиции и легенди в европейския фолклор. Свързва се с добрия епископ Свети Никола(с), който е живял през 4-ти век. Освен, че правел чудеса, той бил и щедър раздавач на подаръци. "Поамериканченият" Санта се появява през 20-те години на 19-ти век, заедно с част от характеристиките, които днес са известни по цял свят. 

През 1849 г. получава и съпруга, която няма прецедент в досегашния фолклор. Оттогава тя се появява в най-различни книжки и филми. Най-често я описват като добра и пълна жена, която пече сладки в сянката на известния си мъж, но понякога дори се случва тя да бъде героинята, която спасява Коледа. Заслужила си е обичта на децата! 

Баба КоледаБабушка 
Разбира се, руснаците имат собствено мнение по въпроса и собствена героиня. Тя също е баба, казва се Бабушка, но няма нищо общо с червения дядо. От много отдавна присъства в руските обичаи. Историята ѝ е донякъде тъжна, но пък носи радости за децата. 

Легендата разказва, че Бабушка живеела в малко селце в някогашна Русия и винаги била заета с домакинска работа. Къщата ѝ била най-чистата и подредената в цялото село - жалко, че продавачът на "сливи за смет" не е минал оттам. Обаче Бабушка била толкова заета с работата си, че дори не чула как всичките ѝ съседи говорели за нова звезда, която се появила в небето. Не чула и как всичките ѝ съседи млъкнали, докато някой се приближавал към вратата ѝ. Чула, че се почукало. 

Отворила, и що да види? На прага ѝ - трима царе. Поискали да ги приюти, докато звездата изгрее отново. Все пак, това била най-представителната къща в селото. Бабушка ги посрещнала и нагостила така добре, че умилението им минало през стомаха и те поканили възрастната женица да се присъедини към пътуването им. Сигурно вече сте се досетили, че тримата царе били именно тримата влъхви и отивали да видят новородения Месия. Разказали на Бабушка всичко това. Въпреки че и тя имала какво да подари - синът ѝ бил починал като дете и останал цял шкаф с играчки - съвестната домакиня отказала. Твърде съвестна. След посрещането на гостите, имало много за чистене, а в нейните добродушни очи, това не търпяло отлагане. 

Извинила се, че не можела да тръгне веднага, но щом разтребела, на мига щяла да ги последва. Влъхвите си тръгнали тъжни, а Бабушка се заловила за работа. След къщата, почистила и всички играчки от шкафа, тъй като били прашни. Събрала ги в чувал и тръгнала по следите на влъхвите, но вече било късно. Във всяко селище й казвали, че там нямало никакъв младенец с божествен произход и когато най-накрая стигнала до прочутата плевня, семейството я било напуснало. Не успяла да срещне малкия Исус и да му даде подаръците. В Русия вярват, че Бабушка все още се разкайва и търси божия син, раздавайки играчки на всички деца по пътя си.

Баба КоледаБефана 
На стотици километри от Русия, в Италия, съществува почти същата история, само че бабата се казва Бефана. Отново се разказва каква чистница била; че влъхвите я навестили и поканили в пътешествието до Божия син; детето на Бефана също било починало като малко и тя имала много играчки за подаряване. Тя също не отстъпвала по грижа за къщата си на Бабушка и останала да разтреби след гостите. Когато вече било късно, съжалила и хукнала да ги гони. Дори забравила да остави метлата, с която чистела вкъщи. Затова, освен с торбата с подаръци, Бефана я изобразяват и като вещица, яхнала неизменната си метла. Не обича да я виждат и италианците казват, че ако някой я срещне, може да получи удар с дървеното пособие. Иначе е строга, но справедлива. В чорапките на всички послушни деца оставя лакомства и играчки, а пакостниците получават само въглен, лук или чесън. 


Каква е поуката от тези легенди? Че поне на Коледа трябва да си починем от работата и чистенето. Да се порадваме качествено на чудесата, които ни е донесъл празникът!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay