Знаете ли всичко за самодивите?

Интересно е да разберем с какво се хранят, кого любят и от какво се страхуват тези митични красавици

Знаете ли всичко за самодивите?

И до ден-днешен има места в България, за които се носят легенди, че са свърталища на самодиви. Наред с караконджулите, таласъмите, върколаците и вампирите, красавиците с "бели премени" са сред най-интересните образи в балканския фолклор. Тяхна разновидност са т.нар. "юди", но освен лоши, последните са стари и грозни.

Смята се, че думите "самодива" и "самовила" съдържат в себе си значение на "чист", "истински", "богиня", "демон", "лудувам", "вилнея".

Как се става самодива? 
Според някои вярвания, това са жени, които са починали, но са толкова грешни, че не ги искат нито на земята, нито на небето. Други предания твърдят, че самодивите са жени, починали девствени.

Как изглеждат самодивите? 
Всички знаят, че въпросните "дами" са неземно красиви, вечно млади, имат тънка снага "самодивска" и вълшебен поглед, който замайва и дори може да убива. Затова не трябва да се гледат в очите. Освен дългите си бели дрехи, включващи прозрачна риза, самодивите носят и коланче с цвета на дъгата, в което обаче преобладава зеленото. Най-важният елемент от облеклото им е булото или бялото наметало, наричано "сянка" или "лъч". Именно в него се съдържа тяхната сила и ако някой успее да го открадне, самодивите се превръщат в обикновени жени.

Знаете ли всичко за самодивите?Общоприетото схващане е, че косите им са руси, но в някои легенди те са червени. И толкова дълги, че прекрасните им притежателки се качват на най-високите планини, за да ги решат.

Митичните същества са въоръжени с лъковете и стрелите на отвлечени от тях моми и момци. Според някои представи самодивите и самовилите имат и крила, освен това могат да се превръщат в животни, например вълци. Едно е "сигурно" - те пеят и танцуват боси около кладенците, а от вълшебното им самодивско хоро няма по-красив танц на света. 

Преобладава схващането, че самодивите са само жени, но гайдарят им е мъж. Все пак се среща и представата, че сред тях има и мъже. Тяхната сила се крие в пояса, вместо в наметалото (булото). 

Самодивите се хранят с бял хляб, мед, бяла медовина, ошав, ябълки, гъби червенки. Пият само вода, не ядат свинско и лой.

Къде живеят самодивите? 
Легендарните красавици обитават труднодостъпни високопланински гори. Там всяка от тях се грижи за животно или растение, като го предпазва от човешки вреди. Самодивите обичат особено много сърните, защото могат да говорят с тях. Към хората обаче са злонамерени. Твърди се още, че яздят едри елени, а за камшик и юзди ползват змии. Ако някой дръзне да убие елена ѝ, неговата покровителка ослепява злосторника или му праща "самодивска болест", последвана от сигурна смърт.

Освен край водни басейни, самодивите живеят още под големи дървета, в изоставени колиби или тъмни като пъкъла пещери. Местата, на които играят, се казват "игрища" и там не расте трева. Често се намират между две ниви, в запустели църкви, на мостове, край чешми и воденици и особено на кръстопътища. Ако човек премине през такова място, се разболява. 

Ако все пак успее да подслуша самодивите по време на някоя тяхна сбирка, може да получи полезни знания относно лечението на различни болежки с билки или да разбере местонахождението на скрито съкровище.

Знаете ли всичко за самодивите?Кои хора виждат самодиви? 
Обикновено самодивите са невидими, само гласът им се чува. За някои хора обаче те са видими. Според фолклора, такива хора са: съботниците, родени в събота срещу Задушница или преди Великден; родените в полунощ на Бъдни вечер; повтараците (отбити и отново засукали бебета); мешаните деца на самодиви и простосмъртни мъже. Кучетата с "четири очи", т.е. две контрастни петна над веждите, също имат способността да виждат самодивите.

С кои хора самодивите се държат добре? 
Като цяло самодивите са сърдити същества. Таят най-голяма злоба и са опасни най-вече за младите ергени, младоженците и момите. Обожават музиката и затова често отвличат свирачи и овчари с кавали.

Макар да са известни с жестокостта си към хората, понякога митичните красавици се отнасят и дружелюбно към тях. Случва се да се появяват в образа на работни жени, особено по жътва, и да подпомагат труда на невести с деца. 

Както знаем от народните песни, самодивите се побратимяват с юнаци и мъже, които са им сторили добрина. Дори раждат от тях деца, които израстват славни герои.

Знаете ли всичко за самодивите?Самодивата може да се "укроти" и против нейната воля. Когато се къпе с дружките си, тя е така залисана в играта и пръскането с вода, че не е трудно някой да открадне булото ѝ (сянката ѝ) от брега. В такъв случай красавицата се превръща в обикновена жена и е принудена да се покори на крадеца. Тя минава под венчилото, ражда му деца, но никога не може да се превърне в добра домакиня и майка, тъй като непрекъснато се опитва да си върне иззетата свобода. Ако успее, изоставя децата си. Твърди се още, че като кърмачка самодивата има толкова големи гърди, че се налага да ги премята през раменете си.

Легендите разказват и за случаи, в които самодивите не успяват да устоят на красиви млади мъже, най-често овчари. Пристават им по собствено желание, но според преданията любеният от самодива ерген е блед и болнав. Тя обсебва избраника си до краен предел и го измъчва с прищевките си до смърт.

От какво се страхуват самодивите? 
На първо място - от светлината. Затова щом започне да се развиделява, те прекъсват танците, напускат сборището си и се крият. 

Според вярванията, човек може да се предпази от самодива и ако носи чесън, кост от мъртва жена, змийска кожа, ципа от новородено, пепел, тамян. Хората, които имат в себе си някое от изброените неща, стават невидими за самодивите. Помага също така запалването на огън или цигара, както и прекръстването. Последното обаче противоречи на схващането, че макар да са езичници, самодивите почитат християнските обичаи и наказват жестоко всеки, който не ги спазва.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да четете още любопитни материали при нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook. Ние не сме самодиви, така че е безопасно!

59 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 11.04.2014|21:58
До момента нищо не знаех за тях.
12
Не е посочен 11.04.2014|21:17
Доста неща разбрах от тази статия.
11
Не е посочен 11.04.2014|16:53
Красиви и мистични същества, които живеят в народното творчество, у нас ги наричаме самодиви, другаде са феи, нимфи, елфи...
10
Не е посочен 11.04.2014|16:30
В днешно време самодиви няма има само диви. ;)
9
Не е посочен 11.04.2014|16:23
Аз съм самодива ! :)
8
Не е посочен 11.04.2014|15:44
Страхотна статия, толкова добре са описани тези чудни създания плод на въображението на хората според мен.
7
Не е посочен 11.04.2014|15:25
Много интересна статия, едно време когато бях в средното училище имах предмет Етнография и учех за вили, самодиви, народни обичай и традиции и определено беше много интересно и имаше доста любопитни неща.
6
Не е посочен 11.04.2014|15:23
нищо не знаех но вече ще знам!
5
Не е посочен 11.04.2014|14:59
Интересна статия,наистина не знаех нищо за тези митични създания :)
4
Не е посочен 11.04.2014|14:58
Не вярвам в съществуването на самодиви, но има много приказки и легенди за тях, че покоряват младите мъже, приласкават ги с песните си и след това ги убиват.
3
Не е посочен 11.04.2014|14:49
Много интересно,браво :)
2
Не е посочен 11.04.2014|14:39
Изобщо не ги знаех тези неща за самодивите, т.е. като чуя "самодиви" и в съзнанието ми излиза някоя неземно красива горска жена, честно да ви кажа, точно като тези-излъскана с фотошоп :Р
1
Не е посочен 11.04.2014|14:39
нищо не знам за тях
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay