Историята на тази жена изпълва света с надежда

Историята на тази жена изпълва света с надежда

Диагнозата "рак" оставя много хора без надежда, но иновативно лечение възстанови вярата на лекарите и преди всичко на пациентите. След като е била част от експериментално клинично проучване, Джуди Перкинс е излекувана от рак на гърдата, без да се подлага на химиотерапия, и след възстановяването й, много хора се чувстват окуражени от нейната история.

Една битка приключва, друга започва

През 2003 г. Джуди Пъркинс, инженер от Ню Йорк, получава неочаквани новини: има рак на гърдата в ранен стадий . Скоро след това тя претърпява мастектомия и се връща към нормалния си начин на живот. Въпреки това през 2013 г. Джуди открива, че болестта се е върнала, но този път ракът се е разпространил и има метастази.

Лекарите я подлагат на конвенционални лечения като химиотерапия и хормонална терапия, но Джуди не се чувства добре. Тези лечения не работят, но 2 години по-късно късметът й се усмихва. В клас по имунотерапия тя се натъкнала на Стефани Гоф, член на Националния институт за борба с рака. Стефани й казва, че провежда клинични проучвания за лечение на рак на базата на имунотерапия и Джуди се е включила в изследването.

Лекарите извлекли редица имунни клетки от тялото на Джуди. След като ги поставят в контакт с ракови клетки, те определят кои от тях са разпознали и нападнали раковите клетки. След като били идентифицирани, те били оставени в лабораторията. Учените ги държат в лабораторията няколко месеца, докато клетките се умножават и укрепват способността си да атакуват и бързо да елиминират раковите клетки. След като тези имунни клетки били достатъчно силни, лекарите ги инжектирали обратно в тялото на Джуди.

Забележително възстановяване

В началото на лечението Джуди се чувствала много зле. Тя изпитвала болка, силна умора, имала температура и т.н., но нищо от това нямало значение, защото Джуди осъзнавала, че лечението работи. - "Започнах да забелязвам, че туморът, прищипващ нерва в ръката ми, като че ли ми причинява по-малко болка" - споделя тя. След една седмица или 2 вече беше почти била изчезнала.  Лечението било успешно и за по-малко от 2 месеца Джуди възстановила здравето си. От 2016 г. е здрава и без рак.

Лекарят, който стои зад това променящо играта лечение е д-р Стивън Розенберг, началник на хирургията в Националния институт за рака и изследовател в областта на имунотерапията. "Мисля, че това е най-обещаващото лечение, което сега се проучва за решаване на проблема с лечението на метастатични, общи ракови заболявания", споделя той. И макар да не е решение за всички пациенти с рак, това е окуражаващ проект за осигуряване на здравето на много хора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay