Италианският стилист Франческо Баяно: "Българска и италианската мода трябва да се обединят

"Забелязах у тях много енергия и желание за работа" - каза дизайнерът по отношение на българските дизайнери

Италианският стилист Франческо Баяно: "Българска и италианската мода трябва да се обединят

Франческо Баяно е италиански стилист, който е работил с много световни знаменитости. В рамките на Sofia Fashion week, ние се срещнахме с него по покана на проф. Любомир Стойков и му зададохме няколко въпроса за дейността му в сферата на модата.

От няколко десетилетия работи в сферата на италианската мода на международно ниво като Мениджър на модната индустрия.

През дългата си кариера в света на модата, следи производството и се грижи за реализацията на много италиански и чуждестранни марки, чак до тяхното разпространение по международните пазари. Опитът, натрупан с работа в най-престижните международни модни къщи, го е изградил като един от най-големите експерти що се отнася до познаването на кройките и завършващите детайли, а също така и техниките на бродерия, както на ръка, така и технологично напредналите.

По настоящем, именно заради своя опит, е повикан да следи линиите SOPRANI,  LANCETTI и ROMEO GIGLI, от дизайна до изработката и дистрибуцията им.

Италианският стилист Франческо Баяно: "Българска и италианската мода трябва да се обединят

Разкажете ни малко за Вашата професия?

Първата ми проява в тази област беше спечелване на училищна стипендия за Кристиан Диор. След това съм работил основно с вишата мода и имена като Роберто Капучи, който е италиански шивач и художник, дизайнера Фаусто Сарли и създателя на марката Lancetti, Джузепе Ланчети.

Работил съм и с pret-a-porter марки като Trussardi.

За известно време съм живял в Китай, където следвах американски бранд.

Живял съм и в Южна Африка, където действах съвместно с Aqua jeans, много известен италиански бранд, който е насочен към младежите и е специализиран в бродериите.

С какво се занимавате в момента?

В момента съм преподавател по история на модата и съм президент на комисията, която оценява дипломните работи на студентите.

Също така се занимавам със сттийт брандове на дизайнерите Лучано Супрани, Ланчети, Ромео Джили. Работя само с pret-a-porter брандове в цял свят.

Какво е отношението Ви към българските дизайнери и с какви впечатления останахте от тях?

Забелязах у тях много енергия и желание за работа. Направи ми впечатление, че преобладават много младите хора. Наблюдавам и известна разлика във възрастта и уменията на българските дизайнери. Виждам, че българската мода притежава много потенциал.

Но определено си личи, когато някой дизайнер се е докоснал до италианската мода. Все пак всичко започва от нея, тя е 90% от целия моден свят.

Намирам всичко за много позитивно и определено трябва българската и италианската мода трябва да се слеят и да работят заедно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay