Фулани- хората, които се смятат за най-красивите на Земята

Какъв е животът им?

Фулани- хората, които се смятат за най-красивите на Земята

Представете си следното нещо: огромно яркочервено слънце, залязващо зад хоризонта. Доста е горещо и се готвите да спите след дълга разходка из пустинната зона. Имате усещане за умора в мускулите си, но се усмихвате, защото утре най-красивите хора на Земята ще танцуват за вас през целия ден. Така живеят фуланите или фулбите, най-голямата номадска група хора на планетата. А представителите на една от техните подгрупи се смятат за най-красивите хора в света. 

Ето как живеят тези хора...

  • Една от подгрупите на Фулани, Wodaabe, провежда ежегоден фестивал, известен като Guérewol. Толкова е ярък и необичаен, че туристи от цял свят го посещават. Всъщност Guérewol е състезание за красота. Младите хора обличат цветни дрехи и внимателно подбират бижута за тях. Красиво перо на главата е финалният щрих.

 

  • По време на фестивала младите мъже танцуват и пеят, за да впечатлят момичетата. Тези, които отговарят на местните стандарти за красота (което означава, че са високи с бели зъби и очи), имат по-голям шанс да спечелят вниманието. Ето защо мъжете трябва често да превъртат очи и да показват зъби.

 

  • Издръжливостта и силата също имат значение, поради което мъжете трябва да танцуват в жегата с часове, за да привлекат вниманието на красавиците.

Фулани- хората, които се смятат за най-красивите на Земята

 

  • Благодарение на фестивала Guérewol, фуланите се смятат за най-красивите хора на Земята. Wodaabe вярват в преселението на душите и почитат красотата. Преди Guérewol мъжете прекарват дълги часове в подготовка за тържеството и се опитват да направят всичко перфектно. Ето защо Wodaabe стана известно като най-самонадеяното племе на планетата.

 

  • Фуланите нямат общоприет стандарт, когато става въпрос за традиционната дреха. Стилът им на облекло зависи от региона, от който идват. Например, Wodaabe, които живеят в Нигерия и Камерун, носят много цветни и привличащи погледа дълги бродирани или украсени одежди.

 

  • Говедовъдството е основното занимание на номадските фулани. Мъжете обикновено се грижат за стадата и работят на полето. Жените са отговорни за грижите за домакинството.

 

  • Говедата са изключително важни. Например по време на сватбена церемония бащата на булката предава едно от стадата си на младоженеца в знак на узаконяване на брака. След това може да се проведе друга церемония, наречена "Кабал", където не трябва да присъстват нито младоженеца, нито булката.

 

  • Има дори бракове, които се случват като семейните споразумения, които се сключват преди младоженците дори да се родят. Бебетата са обявени за обещани един на друг, но всъщност те се женят едва когато достигнат пубертета.

 

  • На един мъж е позволено да има 4 съпруги. Едно семейство обикновено се състои от мъж, няколко съпруги и деца. 

 

  • В подгрупата Wodaabe всяка булка носи добитък в семейството на съпруга си. Колкото повече, толкова по-добре. Това говедо е не само нейната зестра, но е и гаранция, че жената ще оцелее, ако в брака се появят някакви проблеми и тя реши да напусне мъжа си. Всъщност животните служат като лост, защото дават мляко или могат да се продават и разменят за нещо друго. 

Фулани- хората, които се смятат за най-красивите на Земята

  • Фуланите вярват, че от всеки брак трябва да се родят много деца. Те по принцип се женят млади и нямат контрол върху раждаемостта.

 

  • В културата на Wodaabe родителите нямат право да говорят директно с техните 2 първородни деца, за които често се грижат бабите и дядовците. На дневна светлина съпругът и съпругата не могат да се държат за ръце или да разговарят един с друг по лични въпроси.

 

  • Жените трябва да се грижат за децата. По правило бащите не го правят. Когато момичетата пораснат, те започват да помагат на майките си да се грижат за малките си сестри и братя. Една от широко разпространените игри сред момиченцата е носенето на кукли на гърба им. След като момичето стане малко по-голямо, куклата бива заменена от малкото братче или сестриче.

 

  • Те се отнасят с малките деца доста деликатно, поради което рядко са послушни. Възрастните се опитват да защитят бебетата от всякакви емоционални проблеми. Също така жените играят ролята на учител. Смята се, че те са по-търпеливи от мъжете. 

Фулани- хората, които се смятат за най-красивите на Земята

 

  • От ранна възраст момичетата се учат да бъдат красиви. На възраст от 2 до 3 години момиченцата вече имат пробити уши. Обикновено получават 6 дупки на дясното ухо и 6 на лявото. Почти веднага след като едно момиче се научи да ходи добре, то бива поставяно в средата на кръг от танцуващи жени, които започват да я учат как да танцува, като постоянно я хвалят. 

 

  • Преходът към живота на възрастните става гладко. На приблизително 5-годишна възраст момичетата се учат на правила и морал. Казват им, че жената не може да гледа директно лицето на младоженеца си, тя трябва да проявява уважение към възрастните хора и не трябва да казва и дума за родителите на бъдещия си съпруг.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay